Duelul tabletelor ieftine dar bune: Amazon Kindle Fire vs. Ainovo Novo 7 (GALERIE FOTO)

Tabletele, un cuvânt necunoscut omenirii până nu de mult, au devenit un „must have” pentru tot mai multe persoane. Şi asta mulţumită Apple, care a adus acest nou concept de gadget la viaţă. Iar după ce „cutia” cu tablete a fost deschisă, toţi jucătorii de pe piaţa smartphone-urilor şi a computerelor au vrut o bucăţică din această „plăcintă”. Problema a fost, până de curând, exclusivismul de care s-au bucurat atât Apple, cât şi, spre exemplu, Samsung. Doar că tabletele, ca orice alt gadget nu ar trebui să fie destinate unui grup restrâns de oameni, ci tuturor. Toată lumea trebuie să-şi poată permite una. Asta au înţeles cel puţin două companii: Amazon şi Ainovo (MIPS Technologies şi Ingenic). 

Dacă de Amazon a auzit toată lumea, de Ainovo ştiu puţini. De fapt ştiau puţini, pentru că, de curând, Ainovo – o companie din China – împreună cu MIPS Technologies şi Ingenic au lansat una dintre cele mai ieftine tablete de pe piaţă, exceptând-o pe cea a indienilor, care nu merită luată în seamă din cauza specificaţiilor tehnice mult prea slabe.  

La cei 100 de dolari cât costă, Ainovo Novo 7 este cea mai ieftină tabletă a momentului, care se poate lăuda cu componente tehnice decente. Iar asta nu e tot, în momentul în care a apărut pe piaţă, adică acum o săptămână, a fost prima tabletă din lume care avea instalat noul Android Ice Cream Sandvich, adică versiunea 4.0 a celebrului sistem de operare.  

Să vedem ce primeşti dacă îţi cumperi o astfel de tabletă, în comparaţie cu Kindle Fire, precedenta cea mai ieftină tabletă decentă, despre care se spunea că va rivaliza cu Apple iPad tocmai datorită a ceea ce oferă pentru cei 200 de dolari. 

Design şi display

În termeni de design, ambele tablete arată bine, dar un ochi mai subiectiv ar înclina mai mult către Novo 7. De asemenea, amândouă au un display de 7 inch, capacitiv şi multi-touch însă Kindle nu are butoane auxiliare, spre deosebire de Novo 7.   

Rezoluţia lui Kindle Fire este de 1024 x 600 pixeli la 169 ppi, 16 millioane de culori, în timp ce Ainovo Novo 7 are o rezoluţie de doar 800×480. 

Performanţă

La capitolul performanţă, Kindle ar trebui să fie superioară, cu un procesor dual-core TI OMAP la 1GHz, 512MB memorie RAM, şi 8GB de memorie pentru stocarea datelor, fără posibilitatea de extindere printr-un card. Sistemul de operare Android 2.3 este inferior faţă de Novo 7, care rulează cel mai nou Android – Ice Cream Sandwich. 

Kindle mai are Wi-Fi, USB 2.0 (micro-B connector) şi jack pentru căşti de 3,5 mm.  

Novo 7 nu stă însă deloc rău la specificaţiile tehnice, având în vedere că oferă un procesor MIPS tot la 1GHz (dar nu este dual-core) cu GPU Vivante GC860, memorie RAM de 512MB şi memorie internă de 4GB, care poate fi extinsă printr-un card microSD. De asemenea, Novo 7 are Wi-Fi şi conectivitate 3G, ultima nefiind disponibilă la Kindle. 

Kindle nu are cameră foto

Tabletei Kindle Fire îi mai lipseşte însă un lucru important: camera foto, lucru care nu se poate spune despre Novo 7, care are două, una în faţă şi una în spate, cu tot atâţia megapixeli. 

Autonomie

Durata de viaţă a acumulatorului în cazul Kindle Fire este de 8 ore de citit încontinuu, sau de 7,5 ore pentru video playback, cu Wi-Fi-ul oprit. De cealaltă parte, Novo 7 stă în stand-by până la 300 de ore, oferă 6 ore de autonomie pentru jocuri, 25 de ore pentru muzică şi 7 ore pentru navigarea pe net. Dacă cifrele indicate de producător sunt reale, atunci Ainovo Novo 7 a mai câştigat un punct în faţa lui Kindle. 

Bătălia pare că este câştigată de Ainovo Novo 7 în termeni de raport preţ-calitate, dar şi Kindle Fire este o tabletă bună, iar decizia îi aparţine până la urmă celui care o alege. 

Specificaţii tehnice Amazon Kindle Fire

Display: 7″ multi-touch cu tehnologie IPS (in-plane switching) şi tratament anti-reflectiv, 1024 x 600 pixeli la 169 ppi, 16 milioane culori.

Dimensiuni şi greutate: 190 mm x 120 mm x 11.4 mm / 413 grame

Memorie: internă, de 8GB (aproximativ 6GB disponibili efectiv).

Stocare Cloud gratuită pentru conţinutul Amazon content

Autonomie:     8 ore de citit încontinuu, sau 7,5 ore pentru video playback, cu Wi-Fi-ul oprit

Timp de încărcare: 4 ore, se poate încărca şi prin USB

Conectivitate: Wi-Fi 802.11b, 802.11g, 802.11n, nu suportă reţelele Wi-Fi peer to peer

Port USB 2.0 (micro-B connector)

Mufă audio stereo de 3,5 mm, difuzoare stereo montate în partea de sus

Formate Suportate: Kindle (AZW), TXT, PDF, unprotected MOBI, PRC natively, Audible (Audible Enhanced (AA, AAX)), DOC, DOCX, JPEG, GIF, PNG, BMP, non-DRM AAC, MP3, MIDI, OGG, WAV, MP4, VP8.
 

Specificaţii tehnice Ainovo Novo 7

Sistem de operare:      Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Processor:       MIPS XBurst CPU, la 1GHz, GPU Vivante GC860

Display: Touch Screen,  7 inch, Multi Touch Screen capacitiv 800×480

Camera: frontală şi posterioară de 2MP

Memorie: internă,       4GB

Conectivitate: Wi-Fi, External 3G, HDMI Out, microSD card, Bluetooth

Acumulator: 250mw, stand-by până la 300 de ore, 6 ore de autonomie pentru jocuri, 25 de ore pentru muzică şi 7 ore pentru navigarea pe net

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:06 - Cafeaua, din ce în ce mai scumpă. Cât a ajuns să coste
19:05 - „Dragi românce, voi știți mai bine de atât!”. Reacția femeilor cu funcții în UE la declarațiile misogine ale lui Călin Georgescu: „Să se ducă-n…” (VIDEO)
19:03 - Panică la o bancă din Călărași. Un bărbat înarmat cu pistol a intrat în clădire și a amenințat angajații
19:03 - Bogdan Balanișcu (PSD): Cred că avem cei mai slabi candidați la prezidențiale, de la Revoluție încoace. Personal, nu știu dacă voi vota cu vreunul dintre ei (VIDEO)
18:42 - Castelul Peleș va putea fi vizitat doar parțial, din cauza unei avarii la conducta de apă. Problema durează de peste un an
18:30 - Doi soți au fost găsiți morți într-un apartament în București. Fiica lor a dat alarma
18:28 - Elena Lasconi, mesaj pentru românii care locuiesc în străinătate: Știu că votul vostru este un vot antisistem. Și e normal să votați împotriva celor care v-au alungat din țară. Însă, singurul candidat antisistem sunt eu (VIDEO)
18:21 - Paleologu: Acum e vorba de salvarea democrației. Georgescu înseamnă izolare, sărăcie, stagnare și să ne întoarcem cu 35 de ani înapoi / Fantasmele legate de neomarxismul USR-iștilor sunt prostii (VIDEO)
17:58 - Andreea Bălan a fost cerută în căsătorie de Victor Cornea. „Ești îngerul meu păzitor”
17:54 - Soția lui Helmut Duckadam, mărturisiri dureroase după moartea „Eroului de la Sevilla”: „S-a internat pentru o durere de spate. Miercuri spre joi l-au luat niște dureri îngrozitoare”