Detalii șocante într-o fabrică Apple din China: Vezi condițiile și ritmul de lucru al celor care produc cele mai vândute telefoane

Publicat: 21 02. 2012, 15:48

Prima incursiune în fabrica din China a companiei Apple a dezvăluit detalii şocante. În ultimii ani, mai multe scandaluri cu privire la practicile fabricilor din China au afectat imaginea gigantului producător.

Jurnalistul american Bill Weir a realizat un reportaj în care dezvăluie condiţiile în care angajaţii chinezi lucrează. Foxconn, cel mai mare exportator al Chinei, a decis să permită accesul presei în interiorul fabricii sale tocmai pentru a contracara publicitatea negativă de care a avut parte.

Primul detaliu uimitor a fost observat de jurnalist chiar la intrarea pe poarta fabricii. Mai exact, plasele anti-suicid care sunt montate în jurul clădirii. Numărul sinuciderilor lucrătorilor este unul mare, astfel că directorul fabricii a implementat această măsură disperată, alături de consilierea psihologică pe care o oferă angajaţilor săi. În ultimii doi ani, optsprezece persoane şi-au luat viaţa aici.

Exploziile sunt un alt pericol care ameninţă viaţa chinezilor. În 2011, două explozii au luat viaţa a peste optzeci de persoane. Iar accidentele se ţin lanţ.

De aceea, conducerea a decis că anumite procese vor fi automatizate pentru a evita rănirea angajaţilor atunci când folosesc substanţele chimice de lustruire. Numai în 2011, peste 137 de muncitori au fost răniţi.

Detaliile care au ieşit la iveală în urma anchetei jurnalistului confirmă toate zvonurile ce au circulta cu privire la regimul de muncă al fabricilor chinezeşti. Muncitorii sunt supuşi unui ritm şi volum ameţitor de lucru, peste 13 ore pe zi.

Condiţiile sunt aceleaşi chiar şi pentru copii de 12 – 13  ani care sunt angajaţi ai fabricii Foxconn. Însă conducerea susţine că face tot ceea ce este posibil pentru îmbunătăţirea vieţii angajaţilor săi. Drept dovadă, 60 de mii de angajaţi au făcut studii plătite de companie.

Oficialii Apple spun că fac tot ce pot pentru limitarea numărului de angajaţi minori. Un scandal asemănător a afectat în anii 90 o altă mare companie producătoare de echipamente sportive.

Salariul unui angajat este de 285 de dolari pe lună, iar numărul doritorilor este mare.  În ciuda acestor controverse, cifra vânzărilor de telefoane inteligente, tablete şi alte gadgeturi a companiei Apple este în creştere.

Detalii șocante într-o fabrică Apple din China

http://cdnapi.kaltura.com/index.php/kwidget/wid/1_0gcw1urx/uiconf_id/5590821

Embed: " />