EXCLUSIV // Studenții de la Politehnică, implicați în dezvoltarea modelului electric Dacia / Coordonatorul centrului CAMPUS: “Proiectele noastre de cercetare sunt variate și vizează toate domeniile majore de interes”
Unul dintre evenimentele care au marcat debutul celei de-a șasea ediții a Bucharest Science Festival a fost organizareavizitelor în cadrul unuia dintre cele mai moderne centre de cercetare din România, Centrul de Cercetări Avansate pentru Materiale, Produse şi Procese Inovative”CAMPUS, din cadrul Universității “Politehnica” din București. În acest context, profesorul Bogdan Ionescu, coordonator al centrului, a vorbit în exclusivitate pentru B1.ro despre oportunitățile de cercetare și proiectele care se desfășoară în acest moment în laboratoarele CAMPUS.
“Noul centru de Cercetare Avansată CAMPUS este un nou concept și face parte din planul de Smart City al Universității “Politehnica” din București. Este în primul rând o clădire verde inteligentă,pentru că vorbim despre un centru cu surse neconvenționale de energie, panouri solare, pompe de căldură. Este un centru care funcționează în ton cu directivele europene care vizează o amprentă foarte mică asupra consumului energetic.
În partea de cercetare vorbim de asemenea despre un concept nou. Suntem un centru inter- și multidisciplinar. Găsiți toate domeniile importante ale ingineriei, începând de la studiul atomilor, știința materialelor până la zona cea mai virtuală, așa cumsunt sistemele de Inteligență Artificială create de calculator. Sunt 43 de entități de cercetare în această clădire.
Vorbim despre un centru deschis. Atât studenții, cât și cercetătorii experimentați au acces aici. Proiectele de cercetare sunt variate și vizează toate domeniile majore de interes pentru următorii 10-15 ani. Avem zona de Inteligență Artificială, de biomateriale, de microscopie, de robotică, conceptul de Smart City.”, a declarat profesorul Bogdan Ionescu.
El a prezentat cele mai importante proiecte de cercetare care se desfășoară în acest moment în laboratoare. Multe proiecte vizează domeniul medical, așa cum este cazul roboților folosiți în tratarea autismului sau a tehnologiei care permite crearea de țesuturi pentru reconstrucția organelor. Alte proiecte sunt realizate în parteneriat cu marile companii, precum Dacia, în acest sens cercetătorii fiind implicate în dezvoltarea unui motor electric pentru autoturismele produse la uzinele de la Mioveni.
“Colegii de la robotică au integrat un robot umanoid care să interacționeze în zona medicală cu copiii care se confruntă cu probleme din spectru de autism. Este o realizare deosebită. Copiii interacționează mult mai ușor în acea fază a bolii cu omul-jucărie. În zona de biomateriale, colegii tipăresc la imprimantă țesuturi noi care să fie folosite pentru organe. Avantajul este că sunt deja compatibile cu ADN-ul purtătorului. În zona de securitate avem algoritmi de inteligență artificială care detectează posibile amenințări, cum ar fi bagajele izolate, persoanele sau comportamentele suspecte.
În zona de automobile dezvoltăm mașini autonome, inteligente. Lucrăm chiar cu Dacia unde contribuim la crearea modelului electric. Colegii mei se ocupă de posibilitatea de a pune un motor electric într-un autoturism Dacia. Chiar avem un prototip în acest sens în centrul nostru.
Avem un laborator de plante inteligente, care cresc singure în interior. Avem zona de drone și de simulare a zborului, pentru uz militar sau civil. De asemenea, am avut foarte multe colaborări internaționale. Doar în centru sunt peste 200 de colaborări active, evenimente și proiecte de cercetare comune. Suntem foarte prezenți la nivel internațional”, a mai precizat coordonatorul centrului de cercetare CAMPUS.
Deschis în urmă cu aproape trei ani, Centrul CAMPUS are ca obiectiv promovarea unui mediu inteligent de control, integrare şi coordonare a grupurilor de cercetare multi- şi interdisciplinare din cadrul Universității “Politehnica București”. Prin acest obiectiv, proiectul şi-a propus creşterea şi diversificarea ofertei inovative a UPB, precum şi stimularea accesului întreprinderilor la produsele activităţii de cercetare, dezvoltare şi inovare ale universităţii. Clădirea construită pentru a găzdui centrul CAMPUS cuprinde mai mult de 43de laboratoare de cercetare echipate la standarde europene.
Studenții și elevii au avut posibilitatea de a vizita centrul CAMPUS în cadrul Bucharest Science Festival, cel mai mare festival dedicat științei.
Festivalul este organizat de către Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) și de Planeta Științei. În intervalul 25 septembrie – 29 septembrie 2019 Bucharest Science Festival pune la dispoziția participanților expoziții, conferințe și dezbateri, experimente și demonstrații, proiecții de documentare ce vor oferi o privire mai largă asupra viitorului științei și a umanității.