Experții au dezvăluit cum trebuie să încarci telefonul, de fapt, pentru a te asigura că nu scurtezi viața bateriei fără să îți dai seama. Una dintre cele mai importante elemente la un telefon este bateria acestuia, care poate avea de suferit dacă nu telefonul nu este încărcat corect. Conform Business Insider, un obicei specific atunci când vine vorba de încărcarea bateriei poate afecta semnificativ durata ei de vârstă. Experții susțin că încărcarea telefonului pe timpul nopții sau timp de mai multe ore, după ce a atins pragul de încărcare maximă, poate duce la accelerarea procesului de degradare a bateriilor litiu-ion, precum cele care se găsesc în smartphone-uri noastre.
„Dacă îți vei încărca telefonul până la 100% și îl menții la 100% – dacă îl tot încarci noaptea – vei afecta negativ procesul de degradare,” a declarat Dominik Schulte, expert tech.
Experții susțin că longevitatea bateriei ține de mai multe aspecte. Printre acestea sunt schimbările de temperatură și modul de încărcare. Astfel, trebuie să ții cont de modul în care trebuie să încarci telefonul, pentru a nu afecta bateria.
Bateriile litiu-ion din telefoanele mobile îmbătrânesc chimic. Din acest motiv, sănătatea bateriei scade cu trecerea timpului și trebuie să le încarci din ce în ce mai des.
Dacă lași telefonul la încărcat toată noaptea, bateria poate avea de suferit. Potrivit Apple, atunci când iPhone-urile „rămân la încărcare plină pentru perioade lungi de timp, sănătatea bateriei poate fi afectată”.
Producătorii Android, precum Samsung, au o opinie similară atunci când vine vorba de cum trebuie să încarci telefonul. „Nu îți lăsa telefonul conectat la încărcător pe perioade lungi de timp sau în timpul nopții,” scrie pe site-ul Huawei. „Menținerea nivelului bateriei cât mai aproape de mijloc (30%-70%) poate prelungi efectiv viața bateriei.”
”Viața unei baterii litiu-ion are, de obicei, în jur de 500 de cicluri (aproximativ un an jumătate). Ciclul unei baterii e măsurat de o încărcare plină, de la 0 la 100. Cu cât dispozitivul tău trece prin mai multe cicluri pline, cu atât trebuie să îl încarci mai devreme,” a declarat Liz Hamilton, din cadrul unei companii care se ocupă de repararea telefoanelor.
Însă se pare că în spatele acestui fenomen sunt reacțiile chimice care au loc în momentul încărcării. Pentru a te asigura că bateria telefonului tău are o viață cât mai îndelungată, te poți folosi de un truc care se bazează pe doar o regulă
Potrivit lui Hamilton, e indicat să îți încarci parțial dispozitivul pentru a încetini epuizarea ciclurilor bateriei. Ea susține că zona ideală e 25 – 85%.
Dacă lași telefonul toată noaptea la încărcat sau îl încarci până la 100%, bateria telefonului se va strica mult mai repede.
”Bateriile litiu-ion pot fi stresate la maxim. Unul dintre cele mai rele lucruri pentru sănătatea bateriei tale e să lași telefonul să se încarce până la 100%,” a continuat Hamilton.
De preferat este sa nu lași bateria telefonului să ajungă la 0%. Atunci când o încarci, o lași să ajungă la 85%, după care o scoți din priză. Când vine vorba de cum trebuie să încarci telefonul, ai grijă să eviți extremele. Această regulă se aplică în cazul laptopurilor