Cum arată o „haină care te face invizibil” și care costă 100.000 de lire sterline?

Cum arată o haină care te face invizibil și care costă 100.000 de lire sterline?

Trei ani de cercetări și o mulțime de materiale foarte scumpe au fost folosite pentru jacheta de camuflaj termic inventată de Steve și Nick Tidball, potrivit The Guardian.

Jacheta are straturi de grafeină care imită mediul înconjurător

Frații Tidball au creat ceva foarte asemănător cu o mantie de invizibilitate din filmele fantastice. Ei o numesc jacheta de camuflaj termic. Prototipul este o haină albă cu benzi verticale gri închis.

Fiecare dintre ele este formată din 100 de straturi de grafenă, cel mai conductor material din lume și unul dintre cele mai scumpe. Confecționarea jachetei a costat aproximativ 100.000 de lire sterline și a fost nevoie de trei ani pentru a ajunge în acest stadiu.

Plasturii de grafenă pot fi programați să imită mediul înconjurător, cel puțin într-o parte a spectrului, astfel încât să dispară efectiv în lumina infraroșie.

„Am vrut să demonstrăm că, pentru a construi o mantie de invizibilitate, trebuie să amesteci ceva moale – hainele – cu ceva dur – dispozitivele optice”.

Esențial este faptul că peticele de grafenă pot fi programate individual, pentru a emite diferite niveluri de radiații termice, pentru a se integra în mediul înconjurător.

Următorul pas este reducerea dimensiunii petelor, astfel încât un obiect să se poată amesteca în împrejurimi mai complexe – de exemplu, o persoană într-o pădure.

Steve spune că el și fratele său nu s-au gândit la întrebuințări, subliniind că atunci când Benjamin Franklin a asistat la un prim zbor cu balonul cu aer cald în anii 1770 și a fost întrebat la ce este bun, el a răspuns: „Nu știu la ce folosește: „La ce este bun un nou-născut?”.

Ei fac lucruri pentru distracție, spune Steve. „La un moment dat, voi fi pe patul de moarte și mă voi gândi: ce am făcut? M-am distrat? Încercăm să avem idei de care să fim mândri.”

Acum se creează haine nu atât pentru sezonul următor, cât pentru secolul următor. „Sunt vremuri nebunești – schimbări climatice, lipsa resurselor, boli care se răspândesc în întreaga lume, colonizarea spațiului”, spune Steve.

Așa au creat alte câteva dintre celelalte produse ale lor: jacheta Apocalypse, construită pentru a rezista lavei, și jacheta Marte, rezistentă la praful spațial, care are un „buzunar pentru vomă” imprimat în 3D, în cazul în care te simți un pic amețit.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`