COVID-19. Spania va lansa o aplicaţie de mobil pentru autoevaluarea simptomelor de coronavirus, dar care permite și geolocalizarea tuturor cetățenilor

Publicat: 06 04. 2020, 12:11
Foto: pixabay.com

Spania face încă un pas în combaterea răspândirii coronaviruslui. Autoritățile anunță lansarea unei aplicații utilizată pe telefoanele mobile prin care cetățenii vor putea fi localizați, astfel încât deplasările inutile să fie depistate rapid.

Spania lansează aplicația mobilă care permite geolocalizarea utilizatorilor, în scopul prevenirii răspândirii COVID-19

Ministerul Economiei din Spania, condus de Nadia Calvidno, prin departamentul de digitalizare și inteligență artificială, transmite că, în lupta cu COVID-19, a fost adoptat un regulament de autorizare a dezvoltării unei aplicații de telefonie mobilă care să permită autorităților din domeniul sănătății să își localizeze toți cetățenii în „scopul de a verifica dacă aceștia se află în comunitatea din care afirmă că fac parte”,potrivit El Pais.

Aplicația va permite și autoevaluarea simptomelor de coronavirus

De asemenea, noua aplicaţie va permite utilizatorilor prin intermediul unui chestionar să indice simptomele pentru COVID-19 (tuse, febră, dificultăţi respiratorii, dureri musculare), să le evalueze cu regularitate şi să primească – în funcţie de rezultate – instrucţiuni şi recomandări adaptate pentru fiecare caz.

Scopul principal rămâne însă detectarea de către autorități dacă cetățenii călătoresc în fara localității, mai ales în weekend, fapt ce a dus la sărpândirea virusului provenit din Wuhan, China.

Dreptul la protecția datelor individuale în contextul lansării aplicației Data COVID-19

Această aplicație stârnește și multe controverse cu privire la protecția datelor persoanele.

Cu toate acestea, nicio autoritate spaniolă nu a făcut vreo referire la faptul că aplicația mobilă poate controla veridicitatea datelor privind locația cetățenilor cât timp este închisă.

Mai exact, aplicaţia permite geolocalizarea utilizatorilor, dacă ei permit această funcţie, pentru „o organizare mai bună a resurselor şi pentru a oferi un răspuns mai agil şi mai eficient pentru fiecare caz specific”, au promis autorităţile madrilene.

Rămâne însă o prerogativă care ar putea intra în conflict cu Legea protecției datelor.

Prelucrarea datelor este incredintata Ministerului Sanatatii, desi operatorul si detinatorul aplicatiei mobile va fi Ministerul Economiei, prin intermediul Secretariatului General al administrației digitale.

Autoritățile spaniole dau asigurări că nu vor colecta datele cetățenilor prin aplicația Data COVID-19

Autoritățile spaniole mai transmit că această aplicație nu constituie in nici un caz „un serviciu de diagnostic medical, ingrijire de urgenta sau prescrierea tratamentelor medicamentoase” sau „nu inlocuieste in nici un caz consultarea cu un medic calificat”.

Coronavirus în Spania. Câte decese au fost raportate până în prezent

Spania este a doua cea mai grav afectată țară din Uniunea Europeană de coronavirus.

La nivel național, Spaniaa raportat, duminică, 674 de decese survenite într-o singură zi, cu 135 mai puține față de cele declarate sâmbătă.

O veste bună există, potrivit autorităților.Acesta este cel mai mic număr de victime din ultimele nouă zile și, de asemenea, prima dată în această perioadă când scade sub 800 de decese.

Astfel, totalul persoanelor decedate se ridică la 12.418.

Totodată, au fost înregistratate alte 6.023 de persoane testate pozitiv cu COVID-19, numărul total ajungând la 130.759 de oameni. Dintre acestea, 58.744 de persoane au avut nevoie de spitalizare și 38.080 au fost externate.

Regiunea Madrid este de departe cea mai afectată din Spania. Aici au fost raportate cam 65% din decesele semnalate în întreaga ţară şi aproximativ 40% dintre cazurile confirmate de contagiere.