Corpul ceresc care zboară prin spaţiu cu peste PATRU MILIOANE de kilometri pe oră (FOTO, VIDEO)

Publicat: 21 03. 2019, 14:54
Sursă foto: NASA

Astronomii au descoperit un corp ceresc care călătoreşte în spaţiu cu aproximativ patru milioane de kilometri pe oră, după ce a fost expulzat din fostul său sistem solar de suflul exploziei unei alte stele, relatează NASA.

Corpul ceresc (care de fapt este un pulsar) are o viteză atât de mare, încât ar străbate distanţa de la Lună la Pământ în doar 6 minute. El fiind vizibil datorită faptului că lăsa în urmă o dâră de materie încinsă lungă de 13 ani lumină – adică de 13 ori mai lungă decât distanţa de la Pământ la Soare.

Datorită vitezei sale, Pulsarul „J0002_6216” este printre cele mai rapide corpuri cereşti din categoria să descoperite până acum. Viteza lui fiind atât de mare, încât la un moment dat, va şi părăsi Galaxia Calea Lactee.

Foto: Reprezentarea artistică a unui pulsar (sursă foto: NASA)

De unde provine pulsarul

Potrivit calculelor, pulsarul ar fi fost expulzat din sistemul său solar în urma exploziei unei supernove, în urmă cu 10.000 de ani.

Foto: Punctul de origine al pulsarului(sursă foto: NASA)

Ce sunt pulsarii

Pulsarii (cunoscuţi şi sub numele de „stele neutronice”) sunt rămăşiţele unor stele distruse şi care se învârt în jurul propriei axe cu viteze incredibile. De-a lungul timpului, astronomii au descoperit pulsari care se învârt în jurul propriei axe și de 700 de oripe secundă.

Pulsarul a fost descoperit cu ajutorul telescopului Fermi Gamma-ray.

Foto: Telescopul Fermi Gamma-ray (sursă foto: NASA)

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.