Comunismul capitalist: Struțo-cămila care exploatează copii de 13 ani pentru iPhone-ul tău

Comunismul capitalist: Struțo-cămila care exploatează copii de 13 ani pentru iPhone-ul tău
Foto:junecloud.com

Cel mai mare secret al marilor producători de electronice nu este cum ne-am aștepta tehnologia de vîrf  pe care își bazează produsele ci exploatarea medievală a celor care le produc. Postul de radio This American Life a realizat un reportaj în China în orașul de unde vin iPad-urile și iPhonurile Apple către clienții occidentali. Condițiile pe care le suportă angajații  de 12-13 ani ai fabricilor producătoare, care muncesc și câte 16 ore pe zi, ar trebui să ridice un semn de întrebare în privința adevăratului cost plătit pentru bucuria tehnologiilor cu care ne înconjurăm.

Locul de origine al marii majorități a gadget-urilor cu care ne înconjurăm este unul cunoscut de noi  toți: dispozitivele electronice vin din China. Ei bine, răspunsul e unul corect, dar incomplet, vin din Schenzen, China, un oraș a cărui dezvoltare întrece orice imaginație/ Dacă acum 30 de ani, când conducerea comunistă a decis ca aici să existe o zonă industrială dedicată marilor producători mondiali, aici era un biet sătuc cu ulițe de pământ, acum orașul are 14 milioane de locuitori fiind mai mare decât New Yorkul.

Fenomenul pare cu atât mai ciudat cu cât aici se află o adevărată combinație dintre regulile rigide ale comunismului și imperativul profitului capitalist, o adevărată struțo-cămilă dispusă să își devoreze copiii.

Cât despre fabrica unde sunt ansamblate produsele Apple, ce aparține companiei chineze Foxconn, aceasta are 430.000 de angajați, mai mult decât populația oricărui oraș din România cu excepția Bucureștiului.

Printre sutele de mii de angajați Foxconn pare să nu fie deranjat că exploatează copii de 12, 13 sau 14 ani a descoperit jurnalistul american, care a afalat de la muncitori că inspecțiile autorităților nu îi deranjează pe cei de la uriașa companie chineză. Nici nu e de mirare când aceștia știu când și ce vor căuta inspectorii și au timp să scoată la tmp copii din incinta uriașei fabrici.

Cineva ar putea să întrebe cine îi forțează pe chinezi să muncească de mici în condiții de tăcere și disciplină militară alături de 20.000-30.000 de mi de oameni aflați în aceeași situație în imensele săli de producție. Ei bine îi forțează nevoia, lipsa de alternative și salariul de 300 de dolari de la Foxconn, față de cel de la o palntație de orez de 50 de dolari.

Official ziua de muncă este de 8 ore, dar nici o fabrică din zonă nu respectă acest standard, în realitate ziua de muncă fiind de la 12 ore în sus, ajungând în momentele în care se face lansarea unui nou gadget până  la 16 ore pe zi.

Recent un mucitor de la Foxconn a murit după ce a muncit 34 de ore fără întrerupere.

Imaginea roboților industriali, care fac munca omului pe cât de ușoară, pe atât de simplă, sunt o simplă gogoriță, un slogan publicitar, zeci și sute de mii de chinezi adăugând component peste component pentru fiecare dintre iubitele noastre dispozitive.

Sindicatele din China nu faca aproape nimic, pentru că cele oficiale sunt doar marionetele regimului communist iar cele adevărate sunt în ilegalitate și nu pot face nimic.

Descoperirile jurnaliștilor americani nu fac decât să explice motivele pentru care angajații fabricilor care produc pentru Apple își iau viața cu regularitate din cauza condițiilor de muncă.

Credeți că Apple nu știe nimic? O companie pentru care perfecțiunea detaliilor este totul, nu a aflat nimic?, întrebă jurnaliștii americani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)