Căștile sunt cel mai important accesoriu tehnic al oricărui iubitor de muzică la purtător. În afara player-ului, bineînțeles. Însă orice player, oricât de bun ar fi, nu valorează nimic din punctul de vedere al sunetului fără o pereche de căști bune. Majoritatea producătorilor de playere mp3 sau de telefoane inteligente au înțeles asta și își dotează gadget-urile cu cele mai bune căști de care dispun. Dar dacă vrei o calitate superioară apelezi la mărci care fac numai asta, și bine. În acest material comparăm două astfel de căști – Sennheiser HD 201 (30$) și Koss PortaPro (50$).
Sennheiser HD 201 sunt o foarte bună alegere pentru prețul plătit, și au ca target utilizatorul amator, care își dorește un upgrade de la o pereche de căști mai proaste fără a cheltui prea mult. Specialiștii spun despre ele că le lipsește sunetul de calitate necesar unei urechi mai formate și mai pretențioase, dar sunt perfecte pentru utilizatorii ocazionali deoarece sunt confortabile, au un sunet echillibrat și sunt mult mai ieftine față de competiție.
De cealaltă parte, căștile Koss PortaPro intră la categoria celor funky, foarte populare și la modă în prezent. Mai interesant este că ele vin din trecut la propriu, nu e doar o nouă găselniță de design a producătorului. Pentru că au fost un succes încă de la lansarea lor, design-ul lor nu s-a schimbat de 23 de ani. Pentru 50 de dolari primești o pereche de căști funky, chic, retro sau cum mai vrei să le complimentezi. Iar aspectul nu e tot, spun cei care le-au încercat - sunetul este cel puțin pe măsura interesantului design, adică foarte bun.
Design
Pentru că sunt oarecum stelele la acest capitol, începem cu căștile Koss PortaPro. În primul rând, design-ul lor este atât de neobișnuit, încât fie le placi la nebunie, fie nu – nu există cale de mijloc.
Primul lucru pe care-l observi la ele este că par aterizate din trecut. Mai precis din 1984 – anul lansării lor. Iar design-ul ales de producător a avut așa de mare succes încât nu a fost schimbat deloc în ultimii 23 de ani, atât la exterior cât și la interior.
Căștile își datorează confortul, printre aletele, și modului în care se fixează pe urechi – cu ajutorul unei benzi metalice subțiri, ce poate fi ajustată. De asemenea, la confort ajută și al doilea rând de pernuțe așezate deasupra urechii, care mai are și rolul de a le fixa cât mai bine pe cap.
Koss a mai adăugat ceva interesant, denumit „Comfort Zone.” Prin acesta se poate regla în trei moduri diferite tensiunea cu care căștile apasă pe urechi. Singura problemă ar fi faptul că sistemul nu oferă și posibilitatea de blocare, prin urmare trebuie rearanjate des, de fiecare dată când le dai jos. Un alt plus al acestor căști este faptul că se pliază și pot fi transportate destul de ușor.
Sennheiser HD 201 sunt o pereche de căști cu design circumaural, adică acoperă urechea, și dispun de o mufă de 3,5 mm placată cu aur. De asemenea, rama lor este concepută să pivoteze, așa cum o fac și cupele căștilor, ceea ce le permite să stea în continuare pe cap, peste o ureche, chiar dacă cealaltă nu este acoperită.
Materialul negru ce acoperă difuzoarele poate fi înlocuit și este de fapt o combinație dintre o imitație de piele și material textil cusut pe interior. Exteriorul căștilor este accentuat de forma ovală, cu negru și argintiu, iar în rest rama este neagră. Per total, spun cei care le-au încercat, sunt o preche de căști ușoare și rezistente – două atribute importante.
Performanțe
Lăsând la o parte aspectul funky-retro, căștile PortaPro rămân clasice și în privința excelentului sunet pe care îl produc. Din același motiv însă, nu pot bloca zgomotul exterior și nu prea pot reține sunetul la interior, lucru care ar putea să-l deranjeze pe cel care stă lângă tine în tramvai. Astfel, potrivit unui test efectuat de cei de la CNET, sunetul din căști se revarsă în exterior la doar o treime din volumul unui iPod. Dar în afara de acest amănunt, sunetul este de cea mai bună calitate, cu înalte și joase redate aproape perfect chiar și la un volum ridicat.
Sennheiser HD 201 au o impedanță de 24 ohmi, prin urmare, au nevoie de o putere ceva mai mare și din această cauză vor consuma mai mult din acumulatorii aparatului la care sunt conectate. Comparativ cu Koss PortaPro, căștile HD 201 au un bas curat, căruia îi lipsește însă profunzimea PortaPro-urilor. În ciuda design-ului închis, nici Sennheiser HD 201 nu pot izola prea bine sunetul de zgomotul exterior. Prin urmare, sunt bune pentru acasă dar dacă ieși pe afară cu ele s-ar putea să dezamăgească. În schimb, nimeni nu va ști ce asculți atunci când ești în aer liber, pentru Sennheiser HD 201 că se descurcă bine la izolarea sunetului către exterior.
Concluzii
Sennheiser HD 201 sunt căști foarte confortabile și rezistente la uz îndelungat. Izolează bine sunetul în interior și îl redau suficient de fidel, per ansamblu. Însă navetiștii nu le-ar aprecia prea tare deoarece chiar și la maxim, volumul lor nu reușește să acopere zgomotul traficului.
Koss pe de altă parte, au reușit să mențină în mijlocul atenției căștile PortaPro, și asta de 23 de ani. Iar cele din prezent sunt la fel de bune, ba chiar mai bune, ca un vin vechi. Deși unii pot contesta design-ul retro-chic, cei cărora le place vor iubi și sunetul lor. Asta pentru se aud foarte bine, chiar și pentru o ureche pretențioasă, atât în medii zgomotoase cât și acasă.