Comparație: SanDisk Sansa Fuze+ vs. iPod Nano – un bun raport calitate-preț (FOTO)

Cei mai mulți oameni nu-și permit un iPod, sau pur și simplu nu găsesc că e necesar să dea banii pe unul când pot lua un alt player la jumătate de preț, cu calități tehnice apropiate cu ale unui Apple. De aceea, playerele comercializate de firme precum SansDisk sunt atât de căutate – oferă un foarte bun raport calitate-preț. Este și cazul lui SanDisk Sansa Fuze+, un mp3 player apărut spre sfârșitul lui 2010, care e pus azi față în față cu mai cunoscutul iPod Nano, modelul lansat în 2011.

Cei care vor să cheltuiască sub 300 de lei pe un player portabil vor alege aproape sigur un SanDisk, deoarece sunt cele mai ieftine (de la 79 $ – versiunea de 8GB), fiabile și de calitate astfel de gadget-uri de pe piață. Iar player-ul media SanDisk Sansa Fuze+ are ce oferi pentru cât costă: muzică, fotografii, clipuri video, reportofon, compatibilitate AAC sau radio FM. Prin urmare este un rival demn de iPod Nano.

Și iPod Nano este un player accesibil ca preț (costă totuși aproape dublu față de Sansa: 120$), care și-a făcut deja un renume pe piață, pentru ceea ce oferă și pentru o calitate deosebită a design-ului și calității construcției, lucru cu care ne-au obișnuit cei de la Apple. În prezent are totuși unele defecte din cauza mai multor funcții care au dispărut de-a lungul vremii, cum ar fi cea de video playback, camcorder-ul, microfonul, difuzorul, jocurile, calendarul, contactele, notele și ceasul deșteptător. Dar a șasea generație de iPod Nano este cea mai mică de până acum și se achită cu brio de ceea ce trebuie să facă – să redea muzica.

Design
Față de primul Sansa Fuze lansat în 2008, Fuze+ este ceva mai lung și mai gros, dar beneficiază de un ecran de 2,4 inch, o interfață simplificată și conexiune microUSB, scrie CNET. Măsoară puțin peste 5 cm lățime, 9,5 cm înălțime și 2.5 cm grosime. Din fericire, faptul că e ”plinuț” este compensat de greutatea sa scăzută. Pe marginea player-ului se găsește butonul de ajustare a volumului, un buton pentru power amplasat deasupra, portul microUSB în dreapta și obișnuita intrare de 3,5 mm pentru căști, așezată în partea de jos. Spatele este bine finisat, astfel încât se simte foarte natural atunci când este ținut în mână sau buzunar. Sansa Fuze+ este disponibil în cinci culori: roșu, albastru, alb, negru și mov, și cu trei capacități de stocare: 4GB, 8GB și 16GB.

Apple iPod Nano 2011 este mai mic decât generația din 2009. Măsoară aproximativ 3,81 centimetri pătrați inclusiv clipul metalic cu arc împrumutat de la iPod Shuffle. Este atât de mic încât îl poți pierde cu ușurință. Două butoane circulare din partea de sus a lui Nano oferă control tactil asupra volumului. Un altul de formă ovală funcționează ca un buton de sleep pentru ecranul tactil, poate cel mai mic la un astfel de player, la 1 inch – atât cât măsoară. În partea de jos se găsește obișnuitul conector Apple cu 30 de pini și o intrare pentru căști (separat sunt oferite o pereche de căști cu telecomandă).

Performanțe
SanDisk a îmbunătățit toate funcțiile care au mers bine și la prima generație Fuze. Player-ul audio este flexibil, cu suport MP3, WMA, Ogg, FLAC, WAV, Audible, protected WMA (Rhapsody, Napster), SlotRadio content și AAC.

Unul dintre lipsurile precedentului Fuze era lipsa compatibilității AAC, un format folosit de iTunes, cel mai mare retailer de muzică din lume. Dar acum acesta nu mai e o problemă, oricine are un Fuze+ poate descărca muzică de pe iTunes și să o asculte pe player. De asemenea, Fuze+ este compatibil nu doar cu PC-urile ci și cu MAC-urile, mulțumită unei conexiuni USB flexibile, care poate comuta automat între conexiunile standard MTP și MSC.

Pe partea de video, player-ul suportă formatele h.264, WMV și MPEG-4. Fotografiile, radioul FM și înregistrarea vocală nu sunt cele mai strălucite, dar sunt suficient de ok având în vedere prețul mic al unui Fuze. SanDisk este o firmă cunoscută în special pentru cardurile de memorie pe care le produce, prin urmare ar fi fost ciudat să nu includă și pe playerele sale un slot de card. Astfel, Fuze+ poate suporta până la 32GB printr-un card MicroSDHC introdus în lateralul dispozitivului.

Din nefericire, la capitolul calitate a sunetului, Sansa Fuze+ se află la un nivel mediu, iPod nano stă ceva mai bine în acest sens. Bineînțeles, Fuze+ are mai multe preset-uri incluse pentru a îmbunătăți sunetul, sau a-l regla în funcție de preferințe. Are și un egalizator reglabil de utilizator, dar potrivit celor de la CNET, sunetul este în continuare de ”condiție medie”. Căștile cu care este vândut se aud la fel de bine ca cele ale unui iPod, dar nu mai bine. Totuși, având în vedere faptul că sunetul este comparabil cu al unui Nano, dar la jumătate de preț, Fuze+ este un concurent demn de luat în seamă. Dar dacă sunetul este principala calitate pe care o cauți la un player portabil, atunci Fuze+ nu este alegerea potrivită.

SanDisk Sansa Fuze+ are o autonomie de 24 de ore pentru audio playback și de 5 ore pentru clipurile video, adică peste media oferită de playere similare și la fel cu ce oferă iPod Nano.

Din cauza dimensiunilor reduse (Apple l-a micșorat cu 50%) o serie de funcții nu au mai sunt disponibile pe Nano, dar autonomia este în continuare de 24 h și capacitatea de stocare e generoasă. Printre celelalte funcții ale lui Nano se numără: posibilitatea de a pune pauză când asculți un post de radio, Genius Mixes, podcast-uri, audio book-uri, galerii foto, ceas, cronometru, pedometru și suport pentru sistemul de fitness Nike+ .

Cea mai importantă funcție care lipsește la a șasea generație iPod Nano este cea de redare a conținutului video. Totuși, să urmărești un clip video pe un ecran atât de mic este aproape ridicol. Pe de altă parte are cel mai bun radio FM disponibil pe un player portabil. Cu ajutorul lui poți să pui pauză și să dai înapoi cu până la 15 minute din ceea ce a fost redat live, precum și să memorezi posturile de radio favorite.

Din punctul de vedere al sunetului, Nano se ridică la standardele așteptate de la firma care îl produce. Dar și aici este o mică problemă – ar fi bine să fie folosit cu o altă pereche de căști pentru o mai bună calitate a sunetului. Autonomia player-ului Apple ajunge, conform producătorului la 24 de ore, dar unele teste au reușit să o ducă și mai departe, la peste 30 de ore. Bineînțeles, durata de viață a bateriei variază în funcție de cât de intens este folosit player-ul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`