Playerele muzicale de genul walkman au cam intrat într-un con de umbră din cauza exploziei telefoanelor inteligente. Dar ele există încă în segmentul lor de nișă și unele o duc foarte bine. Sunt cumpărate în continuare de cei care vor doar să asculte muzică fără alte artificii cum ar fi e-mail-ul, navigarea pe net sau jocurile (deși unele oferă și asta). De cele mai multe ori sunt folosite în sălile de sport sau în parc, la alergat, atunci când vrei doar să fii liber în mișcări și pur și simplu să asculți muzică. Unde mai pui că, față de un smartphone, un player dedicat pentru muzică va avea o autonomie de câteva zile. Din cauza acestor avantaje, walkman-ul mai are încă destule zile. Iar astăzi comparăm două dintre cele mai accesibile astfel de playere: SanDisk Sansa Clip Zip și iPod Nano 2011.
SanDisk Sansa Clip Zip este un player imbatabil ca raport preț-calitate (costă mai puțin de 50$), care poate reda majoritatea formatelor audio, poate fi folosit pentru audiobook-uri, ca reportofon, sau chiar pentru a asculta un radio FM. Are o singură parte proastă – calitatea construcției și a finisajului, însă la 50 de dolari, este alegerea perfectă pentru cei care fac sport sau cei care nu au pretenții de bijuterie de la un astfel de gadget.
iPod Nano este tot un player accesibil ca preț (e totuși dublu la bani: 120$), care și-a făcut deja un renume pe piață, pentru ceea ce oferă și pentru o calitate deosebită a design-ului și calității construcției, lucru cu care ne-au obișnuit cei de la Apple. În prezent are totuși unele defecte din cauza mai multor funcții care au dispărut de-a lungul vremii, cum ar fi cea de video playback, camcorder-ul, microfonul, difuzorul, jocurile, calendarul, contactele, notele și ceasul deșteptător. Dar a șasea generație de iPod Nano este cea mai mică de până acum și se achită cu brio de ceea ce trebuie să facă – să redea muzica.
Design
SanDisk Sansa Clip Zip este un player ușor, micuț, folositor și ieftin după care nu vei plânge dacă pățește ceva, așa cum ai face-o în cazul unui smartphone mult mai scump. Sansa Clip Zip este cel mai nou player de la SanDisk, oferit acum în șapte culori diferite: roșu, albastru, negru, portocaliu, alb, gri și mov. Mai mult, are și un ecran mai mare, în totalitate color.
Sansa Clip Zip are lacune serioase la capitolul design, în ciuda multitudinii de culori în care poate fi ales, și asta se poate vedea chiar din fotografii, fără a ajunge să și pui mâna pe el. În partea din față are un pad pentru navigat în patru sensuri și un buton ”back” (înapoi, n.r.) în mijloc. Pe lateral se găsește butonul de volum, port Micro USB, mufa de căști și un slot pentru card microSDHC care poate suporta până la 32 GB.
În spate se găsește un clip cu ajutorul căruia poate fi prins de haine oferind libertate de mișcare utilizatorului. Lamela este însă ceva mai mare decât cea a iPod-ului Nano și nu pare la fel de rezistentă precum cea a device-ului Apple. Cea mai importantă parte a noului SanDisk este ecranul LCD color de 1.1 inch, mult mai bun la afișara informațiilor decât display-urile mai mici și mai limitate ale precedentelor modele produse de aceeași firmă.
Apple iPod Nano 2011 este mai mic decât generația din 2009. Măsoară aproximativ 3,81 centimetri pătrați inclusiv clipul metalic cu arc împrumutat de la iPod Shuffle. Este atât de mic încât îl poți pierde cu ușurință. Două butoane circulare din partea de sus a lui Nano oferă control tactil asupra volumului. Un altul de formă ovală funcționează ca un buton de sleep pentru ecranul tactil, poate cel mai mic la un astfel de player, la 1 inch – atât cât măsoară. În partea de jos se găsește obișnuitul conector Apple cu 30 de pini și o intrare pentru căști (separat sunt oferite o pereche de căști cu telecomandă).
Performanțe
Din cauza dimensiunilor reduse (Apple l-a micșorat cu 50%) o serie de funcții nu au mai sunt disponibile pe Nano, dar autonomia este în continuare de 24 h și capacitatea de stocare e generoasă. Printre celelalte funcții ale lui Nano se numără: posibilitatea de a pune pauză când asculți un post de radio, Genius Mixes, podcast-uri, audio book-uri, galerii foto, ceas, cronometru, pedometru și suport pentru sistemul de fitness Nike+ .
Cea mai importantă funcție care lipsește la a șasea generație iPod Nano este cea de redare a conținutului video. Totuși, să urmărești un clip video pe un ecran atât de mic este aproape ridicol. Pe de altă parte are cel mai bun radio FM disponibil pe un player portabil. Cu ajutorul lui poți să pui pauză și să dai înapoi cu până la 15 minute din ceea ce a fost redat live, precum și să memorezi posturile de radio favorite.
Din punctul de vedere al sunetului, Nano se ridică la standardele așteptate de la firma care îl produce. Dar și aici este o mică problemă – ar fi bine să fie folosit cu o altă pereche de căști pentru o mai bună calitate a sunetului. Autonomia player-ului Apple ajunge, conform producătorului la 24 de ore, dar unele teste au reușit să o ducă și mai departe, la peste 30 de ore. Bineînțeles, durata de viață a bateriei variază în funcție de cât de intens este folosit player-ul.
SanDisk Sansa Clip Zip este un player care redă sunetul foarte bine, așa cum au făcut-o în trecut și celelalte produse ale mărcii. Are câteva preset-uri și oferă posibilitatea de reglare manuală a egalizatorului de sunet. Iar la 49 de dolari, atât cât costă este comparabil ca sunet cu player-ul unui telefon Android. Are o durată de viață a bateriei mai mică decât Nano, de aproximativ 15 ore, dar comparabilă cu precedenta generație – Clip+ – și asta în ciuda ecranului mai mare și color.
Nu în ultimul rând, SanDisk a decis să monteze un port Micro-USB, ceea ce înseamnă că player-ul poate fi alimentat și de la încărcătorul unui telefon mobil compatibil cu acest port. Amănuntul contează în cazul unei călătorii când vrei să ai cât mai puține lucruri cu tine.