Comparație: Panasonic Lumix DMC-TS3 vs. Sony Cyber-shot DSC-TX10 – două compacte rezistente create pentru iubitorii de adrenalină (FOTO)
Camerele foto compacte, rezistente la șocuri, praf, apă și temperaturi scăzute sunt cea mai bună alegere pentru amatorii de adrenalină. Pe de altă parte, și utilizatorii obișnuiți le apreciază tocmai pentru rezistența lor în aproape orice condiții. În plus sunt micuțe, ceea ce se traduce prin portabilitate. Pe baza acestor ingrediente sunt construite și camerele analizate mai jos: Panasonic Lumix DMC-TS3 și Sony Cyber-shot DSC-TX10.
Panasonic Lumix DMC-TS3, ajunsă la a treia generație în acest segment de nișă, este o cameră foto compactă și rapidă cu funcții și dotări excelente, justificate de un preț destul de ridicat (299 $ – 380 $). Are GPS și se mișcă foarte repede la capturarea fotografiilor. Este un aparat point-and-shoot dur, în ciuda faptului că fotografiile sale nu sunt din cele mai clare.
Sony Cyber-shot DSC-TX10 (278 $ – 288 $) oferă o excelentă calitate a fotografiilor și este o cameră foto dură, care poate fi folosită sub apă și care rezistă la praf. Ambele sunt scumpe, pentru o cameră de zi cu zi, dar pentru ceea ce oferă merită luate în seamă. Atât Lumix DMC-TS3 cât și TX10 sunt camere entry level excelente pentru cei care vor să pătrundă în lumea aparatelor foto dure, rezistente la șocuri.
Design
Panasonic Lumix DMC-TS3 este un aparat foto cu un aspect industrial, menit să-i sublinieze caracterul dur. Poate face fotografii în medii ostile, la temperaturi de până la minus 25 de grade Celsius. Este ceva mai solid decât predecesorul său TS2 și rezistă la presiunea apei la adâncimi mai mari – 12 metri. De asemenea, rezistă la la praf și la șocuri, dacă este aruncat de la înălțimea de aproximativ 2 metri.
Sony Cyber-shot DSC-TX10 este o cameră foto subțire și stilată. În ciuda sensibilității sale aparente, TX10 este o cameră cât se poate de solidă. Rezistă la apă și praf, la adâncimi de până la 5 metri, poate supraviețui unui șoc dacă este scăpată de la 1,5 metri înălțime și face față frigului până la temperaturi de minus 10 grade Celsius.
Performanțe
Panasonic Lumix DMC-TS3 se laudă cu lentile wide-angle echivalentul a 28mm, cu zoom optic de 4,6 inch, LCD de 2,7 inch și un senzor CCD rapid de 12 MP. Senzorul este unul nou conceput și face echipă cu procesorul Panasonic Venus Engine FHD. Combinația îi permite să fotografieze rapid, la 3,7 fps, iar filmele sunt înregistrate în format AVCHD. Panasonic a montat și o mică lampă LED pentru fotografiile în medii întunecate.
Calitatea fotografiilor în cazul lui TS3 se aseamănă cu a multora din categoria point-and-shoot. Adică se descurcă bine în condiții de lumină puternică, dar prost dacă lumina este slabă. Sub ISO 400 rezultatele sunt excelente, cu detalii și culori drăguțe. De la ISO 800 se observă destul de ușor creșterea zgomotului de imagine, iar culorile capturate au serios de suferit.
Sony Cyber-shot TX10 este o cameră compactă cu senzor de 16,2 MP, zoom optic 4x și LCD touch-sensitive de 3 inch. Cyber-shot TX10 are o mulțime de funcții pe care te aștepți să le găsești la camerele din acest segment, inclusiv modurile auto de expunere, cu detector de scene și auto-focus pe fața subiectului, precum și funcții proprii Sony, ca sweep panorama și moduri 3D multi-angle. Camera Sony utilizează un senzor back-illuminated Exmor R, iar acest model utilizează și un nou mod HDR. Pe partea de captură video, Sony Cyber-shot TX10 este un aparat full HD 1080i și 25 fps 1080p.
Cyber-shot TX10 dispune de modul Intelligent Auto cu detector de scene. Deși nu pare o funcție banală, întâlnită la toate camerele de acest tip, Sony se mândrește că a dus-o ceva mai departe: are un mod Advanced care capturează două cadre cu diferite setări, iar utilizatorul poate alege apoi fotografia care-i place mai mult. Funcția de detectare a scenelor urmărește mișcările subiecților chiar dacă aparatul este montat pe un trepied.
De asemenea, TX10 are o a doua funcție Auto, denumită Superior Auto. Când e activată, capturează mai multe fotografii și produce una compusă din toate acestea.
În modul Auto se poate regla sensibilitatea ISO, balansul de alb și modurile de focalizare. TX10 se laudă cu funcția de panorama iSweep, cunoscută deja de pe toate compactele Sony. Aceasta are și o variantă pentru fotografierea în apă. Se poate realiza o panoramă atât pe orizontală cât și pe verticală.
Nu în ultimul rând, TX10 capturează imagini 3D, inclusiv panorame 3D, ceea ce-i va încânta pe posesorii de televizoare de acest tip. Mai mult, cei care nu au un asemenea televizor se pot bucura de un efect 3D – imaginile de acest tip pot fi vizualizate pe ecranul LCD al camerei prin înclinarea sa.
Specificații tehnice (sursa: Dpreview.com)