Comparație: MEElectronics HT-21 vs. Sennheiser PX 100-IIi – căști bune și ieftine (FOTO)
Frigul de afară nu te poate opri să asculți muzică. Dar dacă tot vrei să o faci și să nu simți fiorii înțepători ai gerului, ar fi bine să ai o pereche de căști care îți acoperă urechea, nu din cele numite popular ”dopuri”. Iar dacă nu ai bani de unele profesionale, atunci poți să alegi unele mai ieftine, cu aproape aceeași calitate a sunetului. Oferta din prezent este suficient de variată ca să ai de unde alege. Așadar, intră în scenă MEElectronics HT-21 și Sennheiser PX100-IIi.
MEElectronics HT-21 sunt o pereche de căști produse de o companie aproape necunoscută în România. Dar pot oferi aproape aceeași calitate a sunetului și la un preț mult mai mic. MEElectronics HT-21 împletesc armonios design-ul confortabil, fiabilitatea și sunetul echilibrat cu accesibilitatea – adică sunt ieftine (19-39 dolari). Din nefericire, au și un mare minus – deși sunt din categoria celor care acoperă urechea, nu au nicio treabă cu izolarea zgomotului exterior.
De cealaltă parte, mai cunoscutele Sennheiser PX100-IIi vin cu un design îmbunătățit față de precedenta generație, pentru durabilitate, au telecomandă instalată pe singurul fir ce iese din ele și sunt de asemenea ieftine (56 dolari).
Design
MEElectronics a îmbunătățit design-ul noii generații de căști prin modelul HT-21. Astfel, spre deosebire de alte mărci, producătorul nu a adoptat culori vii sau amănunte pretențioase, ”la modă”, ci plasticul negru și imitația de piele, ceea ce le face să arate bine și peste mai multă vreme. Banda metalică argintie este învelită în plastic, iar partea de sus este mai moale pentru confort. Căștile MEElectronics HT21 sunt și pliabile, pentru a fi transportate mai ușor. Specialiștii care le-au încercat spun că nu afectează deloc confortul utilizatorului și după mai multe ore de ascultat non-stop.
Precum în cazul celor Sennheiser, și cei de la MEElctronics au montat un singur fir pe una dintre căști – motivul este simplu: mai mult confort, mai puține fire care se încurcă. De asemenea, cablul se termină cu obișnuita mufă de 3,5 mm – care însă e ceva mai altfel – are un design hibrid cu un unghi de 45 de grade ce combină forma în L cu cea dreaptă.
Sennheiser PX 100-IIi au aceeași formă ca precedenta generație a căștilor, dar acum sunt în totalitate negre, asigurând un aspect mai conservator față de combinația negru-argintiu. Cupele sunt acoperite de material moale și stau bine pe urechi chiar dacă sunt utilizate în condiții extreme, susțin cei care le-au testat.
Singura problemă remarcată de specialiști ar fi mufa, care e verticală, ceea ce înseamnă că firul se va întrerupe mai repede în acea zonă. De asemenea, cupele sunt legate de bandă printr-un plastic subțire, din acest motiv fiind foarte posibil să se rupă în acest loc. Sennheiser oferă însă o garanție de doi ani menită să acopere această problemă. Și aceste căști pot fi pliate și apoi așezate într-o gentuță din vinil moale, inclusă în pachet. De asemenea, precum HT21, PX 100-IIi au un design cu un singur fir, și în plus mai dispun și de o telecomandă cu trei taste ce pot fi utilizate și la navigarea pe un gadget iOS.
Mai mult, telecomanda are inclus și un microfon pentru cei care vor să utilizeze căștile cu un telefon. Dacă vrei să plătești cu 20 de dolari mai puțin pentru aceste căști, atunci poți opta pentru versiunea fără această telecomandă – PX 100-II.
Performanțe
Cea mai proastă parte a căștilor HT-21 este izolarea defectuoasă a sunetelor, atât din exterior cât și a celor emise chiar de ele. Și asta în ciuda faptului că sunt de tipul celor care acoperă urechea. Problema ar fi, spun specialiștii, unghiul prea larg al benzii de cap. Singura soluție în aer liber este să dai muzica mai tare, problema e că și așa nu e bine – cei din jurul tău vor auzi exact ce asculți și-ți vei strica auzul de-a lungul vremii.
În privința calității sunetului, cei care vor căștile HT21 trebuie să nu uite că nu sunt în competiție directă cu cele profesionale, dar își fac bine datoria pentru cei 40 de dolari cât plătești pentru ele. Totuși, sunetul lor este peste al altora din aceeași categorie de preț, sau al celor oferite din standard cu un player, spun cei care le-au testat.
Se aseamănă ca sunet cu cele Sennheiser analizate aici, sau cu cele Koss, însă au un timbru ușor diferit – adică HT21 pun accent mai mult pe medii și înalte decât pe joase, spre deosebire de cele Sennheiser, al căror sunet este mai echilibrat. Bineînțeles joasele se pot ajusta din egalizator, dar se va pierde din calitate per total. Prin urmare, dacă îți place basul, Sennheiser PX100-IIi sunt o alegere mai bună. Dacă vrei medii și înalte redate excelent, atunci poți alege liniștit HT21.
Sennheiser PX 100-IIi și-au păstrat calitatea sunetului de la precedenta generație. Sunetul este cald cu joase predominante mulțumită, printre altele, magneților neodymium. Însă cei care au o afinitate pentru jazz și muzica clasică ar trebui să ia în calcul o altă pereche de căști, cele mai bune la acest preț fiind probabil Koss Porta Pros. Pe de altă parte, cei mai mulți iubitori de muzică, în special cei cărora le place rock-ul, R&B-ul și hip-hop-ul vor aprecia căștile Sennheiser, datorită extra bas-ului.
Concluzii
Sennheiser PX-100IIi se vor potrivi de minune iubitorilor de aproape orice gen muzical. Au un design simplu și frumos, se pliază, fiind astfel ușor de transportat și au telecomandă, amănunt care lipsește celor HT21.
În ciuda câtorva amănunte precum sunetul axat pe medii și înalte, sau a faptului că nu reușesc să-l izoleze aproape deloc de mediul exterior, căștile MEElectronics HT21 pot fi o alegere bună. Și asta pentru că au un design simplu, confortabil și la folosință îndelungată și, nu în ultimul rând, pentru că sunt foarte ieftine având în vedere calitățile oferite.