Comparație: Logitech Mini Boombox vs. Jawbone Jambox – speakere mini, sunet maxi (FOTO)
Odată cu apariția telefoanelor inteligente și a tabletelor a venit și necesitatea mini – sistemelor care să redea conținutul lor audio oriunde te-ai afla – în cort, camera de hotel sau în tren. În afara obișnuitelor dock-uri de iPod mai există și posibilitatea unor sisteme la care poți conecta orice dispozitiv, de la player până la telefon, tabletă și calculator, cu condiția să aibă intrarea universală pentru mufa de 3,5 mm sau Bluetooth. În rândurile de mai jos analizăm două astfel de mini-sisteme audio – Logitech Mini Boombox (99$) și Jawbone Jambox (199$).
Ambele oferă oarecum același lucru: un sunet echilibrat și ultraportabilitate, dar le diferențiază prețul. Sistemul Jawbone Jambox are Bluetooth, acumulatori reîncărcabili și un design superior Logitech-ului din acest material. Pe de altă parte, Jambox este scump – cu cei aproape 200 de dolari poți cumpăra un sistem mai puternic cu sunet mai bun, dar nu la fel de compact și frumos.
Și Logitech Mini Boombox oferă conectivitate Bluetooth dar nu arată la fel de bine ca Jawbone Jambox, și nu redă sunetul la fel de fidel. Totuși, pentru un mini-speaker, Boombox-ul Logitech se descurcă foarte bine, se aude foarte tare și are aceleași funcții ca Jawbone Jambox, doar că la mai puțin de jumătate din prețul său.
Design
Jambox este indiscutabil un sistem mai frumos decât Logitech-ul din acest material. Jawbone Jambox este oferit în patru variante diferite de culori – negru, roșu, albastru și gri, completate de un design foarte reușit: baza și partea superioară sunt acoperite de un strat anti-alunecare din cauciuc, iar partea mediană este acoperită de o plasă metalică cu un frumos model geometric. Dimnesiunile sale sunt: 5.7 cm înălțime, 15 cm lățime și 3.81 cm adâncime – adică este șocant de mic având în vedere aptitudinile sale.
Deasupra se află trei butoane supradimensionate, două pentru controlul volumului și unul multifuncțional care oferă informații despre starea bateriei, răspunde sau închide un apel telefonic și poate fi programat ca un buton de autodial dacă este conectat la telefon.
Pe lateral se află un buton power cu trei poziții. Dedesubtul lui se găsește o mufă de intrare auxiliar pentru aparatele fără bluletooth și un port micro-USB pentru reîncărcarea acumulatorilor și conectarea la calculator.
Mini Boombox-ul Logitech este mai mic decât Jambox, are butoane touch-sensitive amplasate deasupra și un input auxiliar pentru conectarea aparatelor fără Bluetooth (în pachet nu este inclus și un cablu, dar se găsește în magazine și e destul de ieftin).
În privința design-ului, lui Mini Boombox i se potrivește foarte bine epitetul ”drăguț”. Acest drăguț speaker este atât de ”mini” încât încape cu ușurință într-o geantă obișnuită, prin urmare este foarte portabil și poate fi luat cu ușurință în excursii.
Design-ul său glossy are o singură problemă – se zgărie ușor iar amprentele apar și ele rapid. Spre deosebire de Jambox, Logitech nu a inclus în pachetul speakerelor și o cutie de protecție a aparatului.
Performanțe
Bluetooth-ul Jambox-ului are o rază de 10-12 metri, în funcție de obstacolele din cameră. Jambox se aude foarte bine având în vedere dimensiunile sale, dar per total se poate mai bine, mai ales că la prețul său găsești ceva superior, susțin specialiștii de la CNET, care le-au testat.
În față Jambox are o pereche de difuzoare de 3,17 cm, plus un radiator pasiv montat în spate. Aparatul ar putea fi întrecut ușor la calitatea sunetului de device-uri similare mai ieftine, precum Creative D100 sau D200, dar acestea nu sunt la fel de compacte și le lipsesc din funcțiile lui Jambox.
Speakerele Jawbone Jambox au o autonomie de 8-10 ore, în funcție de volumul la care sunt menținute. De asemenea, trebuie menționat că sistemul folosește o tehnologie nouă de reîncărcare rapidă, acumulatorul ajungând la 80% după doar 90 de minute, și la 100% după 2,5 ore.
Logitech Mini Boombox nu se aud așa grozav, însă pentru categoria mini din care fac parte se descurcă excelent, spun cei de la CNET. În plus, sunetul este foarte puternic la un volum ridicat, deci poți da o mică petrecere cu ele. Principala problemă a mini-sistemului Logitech este că nu face față la redarea joaselor la volum ridicat. Cel mai bine se aud deci melodiile fără joase, axate mai mult pe voce. Totuși, nivelul basului poate fi reglat din egalizatorul player-ului și atunci problema este diminuată. Nu în ultimul rând, speakerele Logitech au o autonomie de 10 ore.
Concluzii
Cele două sisteme analizate au câteva atribute comune, printre care conectivitatea, calitatea sunetului și mărimea. Dar le deosebește un amănut important – prețul, iar Logitech Mini Boombox are o calitate a sunetului foarte apropiată de cea a lui Jawbone Jambox.