Comparație: HTC Wildfire vs. BlackBerry 8520 – telefoanele ”mai vechi” trăiesc fără probleme lângă cele evoluate (FOTO)
În prezent, telefoanele inteligente au o durată de viață foarte mică. Se poate spune că mor de tinere, având în vedere că sunt înlocuite o dată la câteva luni cu o versiune mai nouă, care de obicei poartă litera ”S” în coadă. Pe de altă parte, în ultimii doi ani cam toate numele mari din industrie au lansat smartphone-uri din ce în ce mai performante, prin urmare le-au permis să trăiască puțin mai mult și să îmbătrânească frumos chiar și după cei doi ani de la lansare.
Unde mai pui că dacă nu ai bani de un smartphone de ultimă generație și vrei totuși să-ți cumperi un telefon inteligent cu specificații decente (nu chiar de Galaxy SII), ai noroc, pentru că telefoanele mai vechi de un an sunt și mai ieftine. Două dintre acestea sunt analizate în rândurile de mai jos. Este vorba despre HTC Wildfire și BlackBerry Curve 8520. Primul poate fi cumpărat cu 99 euro la aboament – 239 euro la liber, sau cu aproximativ 110 euro second hand. Iar BlackBerry 8520 se poate lua de nou cu 59 euro la abonament – 209 euro la liber, sau cu aproximativ 68 de euro second hand.
Opiniile celor care și-au cumpărat un BlackBerry 8520 sunt cam toate la fel: telefon bun, cu meniu ușor de utilizat, o utilă tastatură QWERTY, memorie mare și funcții utile pentru utilizatorii business și nu numai. Este catalogat ca un smartphone eficient dar sensibil la exterior, adică se zgârie destul de repede dacă nu e protejat de husă. În plus, îi lipsește suportul pentru 3G și nu are GPS. Calitățile sale depășesc îi însă lipsurile, pentru că 8520 este un smartphone entry-level ieftin, cu un design drăguț și performanțe foarte bune.
HTC Wildfire are un design compact și solid, o cameră foto de 5 megapixeli și o bună calitate a sunetului. La părțile proaste sunt trecute: ecranul cu rezoluția slabă, lipsa suportului pentru rețelele 3G și o calitate sub medie a camerei foto. Totuși, HTC Wildfire nu este un telefon rău, are sistem de operare Android, este ușor de folosit, ieftin și plin de funcții utile.
Design și display
Ambele telefoane au un aspect plăcut. BlackBerry 8520 este ușor – cântărește aproximativ 104 grame și are un finisaj plăcut la atingere pe margini. Are un display TFT de 2.46-inch și 65.000 de culori (320×240 pixeli) – bineînțeles, precum HTC-ul din acest material, calitatea afișajului lasă de dorit, însă ecranul este măcar clar și luminos. Sub display se află trackpad-ul optic, o noutate în momentul apariției sale.
În partea superioară a terminalului sunt amplasate taste media care controlează atât player-ul de muzică cât și pe cel video. Experiența multimedia este completată de mufa de 3,5 mm pentru căști, amplasată în stânga dispozitivului. Tot acolo se află și portul microUSB plus o tastă cusomizabilă, în timp ce în partea dreaptă se află butoanele pentru volum și un altul programabil. În partea din spate se află camera, iar slotul pentru cardul microSD este amplasat în spatele bateriei.
HTC Wildfire arată de asemenea bine, asemănându-se cu o versiune mai mică a HTC Desire. Are aceleași forme, doar că e mai mic, aceleași culori maronii, dar se găsește și în culorile negru, roșu sau alb. Nu e mai ușor decât BlackBerry-ul 8520, cântărind 119 grame. Este un telefon pe care nu-l simți în buzunar și se potrivește bine în palmă. Ecranul tactil capacitiv măsoară 3.2-inch și are o rezoluție slabă, QVGA (240×320 pixeli), însă e suficient de clar pentru o afișare decentă a textului și a imaginilor. Sub display sunt amplasate obișnuitele taste home, menu, back și search – acestea sunt senzitive. HTC-ul Se aseamănă oarecum cu BlackBerry având în vedere că și el are un joystick optic. În partea stângă se află controlul volumului și portul microUSB, iar în partea superioară este amplasată intrarea standard de 3,5 mm pentru căști. HTC Wildfire vine la pachet cu încărcător, cablu USB și căști stereo.
Performanțe
BlackBerry Curve 8520 este caracterizat ca un telefon cu un meniu prietenos, ușor de utilizat. Trackpad-ul optic ajută și el la impresia generală. Este quad-band (GSM 850/900/1800/1900; GPRS/EDGE) și redă bine sunetul atât în cazul unui apel cât și dacă este pornit difuzorul sau dacă sunt folosite căștile, potrivit opiniilor consumatorilor și a majorității review-urilor de pe net. BB 8520 este un smartphone destul de sprinten pe net, în ciuda faptului că suportă doar viteze EDGE. Site-urile se încarcă suficient de repede (la viteze de ordinul zecilor de secunde), doar aplicațiile se descarcă mai greu din cauza mărimii fișierelor. BlackBerry Curve 8520 are un acumulator lithiu-ion de 1150mAh cu o autonomie de 4.5 ore în cazul convorbirilor și de până la 17 zile în stand-by.
Camerele foto/video ale celor două telefoane diferă – BB are 2 megapixeli în timp ce HTC – 5 megapixeli. De asemenea, ele sunt diferite și la calitatea imaginilor capturate. HTC-ul ar trebui să realizeze fotografii decente la rezoluția sa, dar nu se descurcă așa de bine în interior, doar afară imaginile sunt clare și au culori naturale. De cealaltă parte, BlackBerry-ul face fotografii destul de bune, chiar decente, pentru cei doar 2 megapixeli.
HTC Wildfire este și el un telefon quad-band, cu sunet bun în cazul apelurilor. Calitatea sunetului redat de difuzorul încorporat este și ea excelentă, spun utilizatorii telefonului. De asemenea, telefonul se descurcă bine și la navigarea pe net, paginile încărcându-se suficient de repede, tot în câteva zeci de secunde, potrivit utilizatorilor și review-urilor de pe net. Doar clipurile video de pe YouTube se încarcă mai greu, cu unele întreruperi la playback. Procesorul Qualcomm MSM7225 la 528 MHz este cam slab și de aceea are unele probleme de delay (1-2 secunde) la comutarea între aplicații. HTC Wildfire are un acumulator mai puternic decât BlackBerry-ul din acest material – lithiu-ion 1.300mAh – cu o autonomie a convorbirilor de până la opt ore și de până la 20 de zile în stand-by.