Comparație: Asus Eee PC 1018PB-BK801 vs. Toshiba Satellite T215D-S1140RD – netbook-urile la putere (FOTO)

Laptop-urile ne fac viața mai ușoară și mai frumoasă. Dar nimic nu o ușurează mai mult ca un netbook, mai ales că pentru asta a și fost produs în serie pentru prima oară de cei de la Asus, în urmă cu cinci ani. Principalele caracteristici ale unui astfel de computer portabil sunt greutatea foarte mică, un sistem de operare care consumă puține resurse (inițial GNU/Linux și acum chiar Windows 7 – versiunea Starter), un solid-state drive (SSD) în locul unui hard disk drive (HDD) și un preț foarte mic – în România un netbook costă acum aproximativ 1.000 de lei. Deci dacă vrei ingredientul ultraportabilitate și îți dorești ceva mai mult decât poate oferi o tabletă, atunci netbook-ul este soluția. E momentul să intre în scenă Asus Eee PC 1018PB-BK801 și Toshiba Satellite T215D-S1140RD.

 
Ca producătoare de computere, compania Asus a devenit cunoscută pentru seria de pc-uri ultraportabile Eee PC. Netbook-urile sale au fost primele și cele mai importante minilaptop-uri apărute pe piață. Iar rețeta de succes introdusă în 2007 nu s-a schimbat prea mult: design-ul simplu cu materiale din plastic îi asigură un aspect decent în concordanță cu prețul său de asemenea minuscul.

În cazul Eee PC 1018, inginerii Asus s-au reîntors la planșa de desen și au reușit să împrospăteze netbook-ul cu un nou design mai subțire și atractiv, reușind în același timp să urce foarte puțin prețul la aproximativ 350 de dolari față de 299 $, cât costă un netbook entry-level. Sub hainele din metal șlefuit se găsește același procesor Intel Atom N450 Netbook, cu performanțe slabe dar care oferă o autonomie impresionantă. Bineînțeles, se poate și mai bine pe partea de componente, sunt de părere cei care au testat netbook-ul Asus Eee PC 1018PB-BK801. Exceptând acest amănunt, Asus rămâne unul dintre netbook-urile non-premium cel mai bine primit.
  
Rivalul din acest material al lui EE PC este Toshiba Satellite T215D-S1140RD. Într-o lume a netbook-urilor aproape identice, inclusiv ca preț – 300 $, Toshiba a creat o nouă nișă a acestor computere ultraportabile. Prin Satellite T215D-S1140RD, oferă un netbook premium de 11,6 inch – e adevărat, e puțin mai mare, dar mai puternic. Face parte din linia laptop-urilor de 11,6 inch a Toshiba, cu procesoare single sau dual-core AMD Athlon II Neo.
 
Modelul are obișnuita carcasă din plastic, folosită la cele mai multe netbook-uri, însă oferă o tastatură ceva mai aerisită și mai mult spațiu pentru ați odihni încheietura mâinii. În rest, spun cei care l-au încercat, T215D-S1140, cu procesor single-core AMD Athlon II Neo, este o versiune restilizată, dar foarte asemănătoare cu precedenta generație de netbook-uri – T115. De asemenea, costă ceva mai mult decât netbook-ul Asus din acest material, adică 400-500 de dolari, în funcție de configurație.
 
Design și display
Asus Eee PC 1018 este foarte subțire și plat, ceea ce poate fi considerat cel mai important atu al său în privința aspectului general. Partea din spate a ecranului este din metal șlefuit cu logo-ul Asus subtil așezat în mijloc. Zona touchpad-ului este finisată în același fel, conferindu-i un aspect general mai slim decât cel al precedentelor modele EeePC.
 
Asus a păstrat tastatura standard EeePC, cu taste plate, suficient de late și așezate aerisit – un atribut cât se poate de pozitiv, care evident înseamnă că pe acest Asus se tastează cu ușurință. Touchpad-ul a fost îmbunătățit față de cel al precedentelor generații EeePC – este mai mare și are o zonă de scroll în partea dreaptă. Un singur buton în partea de jos a pad-ului preia funcțiile butoanelor stânga și dreapta întâlnite la un mouse.
 
Display-ul lui Eee PC 1018 are aceeași rezoluție nativă ca majoritatea netbook-urilor entry-level – 1,024×600 pixeli. Micul laptop are și o cameră de 0,3 megapixeli, amplasată într-un loc obișnuit pentru computerele portabile – mijloc sus.
 
Toshiba Satellite T215D este disponibil în culorile roșu și gri închis. Se aseamănă cu majoritatea netbook-urilor Toshiba, și are un design glossy colorat care se continuă cumva și la interior, cu o zonă cauciucată ce ascunde într-o anumită măsură amprentele.
 
Zona tastaturii este dominată de o textură argintie din plastic, care, potrivit celor care au testat netbook-ul, se simte un pic ca un material ieftin. Tastatura ridicată a lui T215D-S1140RD este mult mai bună decât cea plată a lui T115. Este mai mică decât una full size a unui laptop obișnuit, însă per total e confortabilă de folosit.
 
Touchpad-ul multitouch wide este un pic cam prea sensibil la atingere, spun cei de la CNET, însă își face datoria fără probleme. Touchpad-ul este completat de două butoane convexe foarte ușor de dibuit și folosit.
 
Display-ul este glossy și ceva mai mare decât al lui Asus EeePC, la cei 11,6 inch și 1,366×768 pixeli – rezoluție standard la laptop-urile de 15 inch și mult mai ok decât ce oferă majoritatea netbook-urilor. Mulțumită acestei rezoluții informațiile afișate de ecran apar mai puțin înghesuite. Clipurile video, fotografiile și textul sunt mai clare decât la un laptop obișnuit de 11 inch. Netbook-ul Toshiba are și difuzoare, amplasate în partea de sus, însă calitatea sunetului lor lasă mult de dorit. Precum netbook-ul Asus, camera web a lui Toshiba este una slabă, cu imagini pixelate și în ceață, dar măcar oferă posibilitatea de a te vedea cu prietenii pe net (problema ar fi, potrivit specialiștilor, faptul că utilizează un procesor single-core).

 
Performanțe
În ciuda exteriorului restilizat, componentele interne ale lui Asus EeePC 1018 sunt aproximativ aceleași cu ale precedentei generații. Astfel, sub carcasă se găsește un procesor Intel Atom, memorie RAM de 1GB și un hard drive de 250 GB. Evident, performanțele pc-ului sunt în concordanță cu specificațiile sale tehnice. Face binișor ceea ce știe mai bine – navighează pe net fără pretenții de viteză, oferă posibilitatea de bază de a lucra cu documente office și se pot urmări chiar clipuri video pe net, cu inerente probleme când vine vorba de stream-urile HD.
 
Partea cea mai bună a acestor computere este, în afara faptului că nu le simți în geantă, autonomia lor. În cadrul unui test neoficial, Asus Eee PC 1018 a reușit să funcționeze non stop timp de 5 ore rulând exclusiv conținut video – o performanță remarcabilă chiar și pentru un netbook.
 
Satellite T215D-S1140 folosește un procesor de asemenea single-core – AMD Athlon II Neo K125. Performanțele sale sunt considerabil mai bune decât cele ale unui Atom, însă mai slabe pentru categoria premium din care face parte netbook-ul. Însă dacă ești dispus să plătești 30 de dolari în plus există și opțiunea unui dual-core Athlon II Neo K325 – care, pe de altă parte, va reduce autonomia netbook-ului. Grafica ATI Mobility Radeon HD 4225 inclusă la pachet de Toshiba este suficient de performantă pentru a putea urmări clipuri video HD pe net. Cel mai bine se văd însă cele HD salvate în hard drive-ul netbook-ului de 250GB la 5,400rpm.
 
T215D se descurcă mai bine decât predecesorul său la multitasking, dar pentru asta plătește un preț scump în moneda numită autonomie. Astfel acumulatorul cu șase celule a ținut laptop-ul în viață cam 3 ore și 45 minute la un test de video playback – semnificativ mai mult decât cele 5 ore ale lui EeePC 1018.
Concluzii
Dacă vrei un netbook oferta este în prezent destul de bogată. Iar dacă vrei să alegi între cele două prezentate aici, decizia nu este ușoară, dar poate fi ușurată dacă știi ce vrei de la un astfel de gadget– performanțe mai bune cu autonomie mai mică (Toshiba) sau performanțe mai slabe și autonomie uriașă (Asus). Și prețul poate fi decisiv la o asemenea decizie, Asus-ul fiind cu aproximativ 100-150 de dolari mai ieftin, o sumă deloc neglijabilă.
Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`