Companie de securitate cibernetică: Peste 5,8 milioane de atacuri de malware şi programe software nedorite au fost descoperite şi contracarate, în contextul pandemiei de COVID-19

Publicat: 27 08. 2021, 16:12
Război „hibrind” între Rusia și Ucraina. Foto: Pixabay

Producătorul de soluţii de securitate cibernetică Kaspersky atrage atenția că peste 5,8 milioane de atacuri de malware şi programe software nedorite, deghizate ca jocuri populare pe PC, au fost detectate şi contracarate din al treilea trimestru al anului 2020 până în al doilea trimestru din 2021.

Acest volum crescut poate fi legat de evoluţia rapidă a gaming-ului în timpul pandemiei. Industria de gaming a cunoscut o creştere fără precedent în ultimele 18 luni, parţial, datorită faptului că utilizatorii au fost nevoiţi să găsească mijloace alternative de divertisment în timp ce rămâneau acasă.

Chiar dacă lumea a devenit mai sigură anul acesta, cererea pentru jocuri persistă şi se preconizează că industria va creşte şi mai mult, atingând un potenţial maxim de 175,5 miliarde dolari până la sfârşitul anului 2021.

Pentru a obţine o imagine clară asupra tendinţelor, Kaspersky a analizat atacurile cu programe malware şi software nedorite, deghizate în cele mai populare 24 de jocuri pe PC şi în primele 10 jocuri pentru dispozitivele mobile din 2021.

Rezultatele au arătat că ameninţările cibernetice legate de jocurile pe PC au crescut încă din perioada de lockdown în trimestrul 2 2020, atingând 2,48 milioane de detecţii în întreaga lume – o creştere de 66% comparativ cu trimestrul 1 2020 când au fost detectate doar 1,48 milioane de atacuri. Interesant este că numărul atacurilor şi al utilizatorilor afectaţi a scăzut brusc în trimestrul 2 2021 – la doar 636.904 atacuri.

Jocurile mobile au arătat o tendinţă uşor diferită, numărul utilizatorilor afectaţi crescând cu 185% la începutul pandemiei, de la 1138 utilizatori în februarie 2020 la 3253 utilizatori în martie 2020. În plus, numărul de utilizatori care încearcă să se relaxeze jucându-se pe telefoanele mobile nu a scăzut semnificativ după cele două valuri ale pandemiei, arătând în medie doar o scădere de 10% a utilizatorilor atacaţi, pe lună, în trimestrul al II-lea din 2020 faţă de trimestrul al II-lea din 2021. Acest lucru a demonstrat că ameninţările mobile au rămas atractive pentru infractorii cibernetici, chiar şi atunci când restricţiile de circulaţie au fost ridicate în întreaga lume.

În timp ce majoritatea fişierelor distribuite sub masca jocurilor erau downloaders – programe capabile să descarce alte programe pe dispozitive infectate – şi adware, ocazional, atât utilizatorii de PC, cât şi utilizatorii de telefonie mobilă s-au confruntat cu ameninţări mult mai grave, inclusiv Trojan-Stealers concepuţi pentru a fura date despre criptomonede. şi alte date valoroase, troieni bancari şi chiar backdoors.

Specialiştii recomandă descărcarea aplicaţiilor numai din magazinele oficiale, cum ar fi Apple App Store, Google Play sau Amazon Appstore. Aplicaţiile de pe aceste pieţe nu sunt 100% sigure, dar cel puţin sunt verificate de reprezentanţii magazinelor şi există un sistem de filtrare – nu orice aplicaţie poate intra în aceste magazine