Compania Facebook ar putea fi obligată să vândă WhatsApp şi Instagram. Procese intentate în aproape toate statele americane
Un nou scandal cuprinde compania Facebook. Aceasta ar putea fi obligată să-şi vândă activele WhatsApp şi Instagram, după ce Comisia Federală pentru Comerţ (FTC) şi aproape toate statele din SUA au intentat proces reţelei de socializare, acuzând că tranzacţiile nu au fost legale.
Facebook ar putea fi obligată să vândă WhatsApp şi Instagram
Facebook, a doua mare companie din domeniul tehnologiei, se confruntă cu noi acţiuni în justiţie.
Departamentul american al Justiţiei , alături de coaliţia de 46 de state americane, Washington D.C. şi Guam au intentat proces companiei pentru încălcarea normelor concurenţei, acuzând gigantul tehnologic că şi-a folosit puterea semnificativă pe piaţă pentru a-şi elimina rivalii.
„Pentru aproape un deceniu, Facebook şi-a folosit poziţia dominantă şi monopolul de putere a-şi distruge rivalii mai mici, a elimina concurenţa, toate pe socoteala utilizatorilor zilnici”, a precizat Letitia James, procuror general în New York, scrie Reuters.
În plângerile depuse pe 9 decembrie, Facebook este acuzată că şi-a cumpărat rivalele, achiziţionând Instagram cu un miliard de dolari în 2012 şi WhatsApp cu 19 miliarde de dolari în 2014. Astfel, tranzacţiile ar trebui invalidate.
Comisia Federală pentru Comerţ anunţă într-un comunicat că va căuta să obţină o hotărâre judecătorească care „ar putea, printre altele, să impună vânzarea de active, inclusiv WhatsApp şi Instagram”.
Rușii cer interzicerea Facebook, Instagram, Youtube și Google prin lege
„Războiul” ruso-american continuă pe mai multe planuri.
Acum, interzicerea în Rusia aFacebook, Instagram, Twitter, Snapchat și a altor aplicații mobile americane foarte populare ar putea deveni realitate. Mai mulți deputați ruși au înaintat deja în cursul zilei de joi, 19 noiembrie, un proiect de lege care va permite guvernului să restricționeze accesul online la giganții americani din social media.
Companiile americane sunt acuzate de discriminare împotriva celor rusești. Russia Today, RIA Novosti și Crimea 24 se numără printre entitățile rusești penalizate de aplicații precum Facebook, Twitter sau Youtube.
Inițiativa deputaților vine după ce Twitter a început din luna august să marcheze conturile mai multor organizații media din Rusia și a mai multor oficialicu descrierea „afiliați aistatului”.
LinkedIn, care aparține celor de la Microsoft, este deja blocată în Rusia. O instanță a decis că platforma a încălcat o regulă adoptată în 2015, potrivit căreia toate datele despre cetățeni ruși trebuie stocate pe teritoriul țării.
Cea mai populară rețea socială rusească este VK.com, cu aspect și opțiuni aproape indentice cu Facebook.