Germania interzice Facebook să colecteze informaţii prin Instagram şi Whatsapp

Germania interzice Facebook să colecteze informaţii prin Instagram şi Whatsapp

Instanța superioară germană a decis că platforma Facebook ar trebui să suspende combinarea datelor utilizatorilor de pe Whatsapp și Instagram fără acordul explicit.

Colectarea informațiilor prin Instagram şi Whatsapp de către Facebook, interzisă în Germania

Facebook a suferit o criză în lupta sa împotriva autorităților de reglementare marți, când Curtea Federală de Justiție din Germania a sprijinit agenția antimonopoli a țării pe fondul unei bătălii mai mari a instanțelor. Într-o procedură cu urmări rapide, judecătorii din Karlsruhe au declarat că Facebook are nevoie de consimțământul explicit al utilizatorilor înainte de a putea îmbina datele lor de Facebook cu datele din alte surse, inclusiv Whatsapp și Instagram, scrie dw.com.

Instanța a constatat că Facebook își folosea poziția dominantă pentru a forța utilizatorii să renunțe la datele lor.

„Facebook nu permite nicio alegere”, a declarat judecătorul șef Peter Meier-Beck.

În 2019, Oficiul Federal al Cartelului din Germania a tras frânele din colectarea de date Facebook și a amenințat cu miliarde de amenzi în cazul în care compania nu reușea să se conformeze. Facebook a depus o cale de atac, iar o instanță inferioară a decis ulterior că compania din SUA nu a fost nevoie să se conformeze până nu există o hotărâre judecătorească definitivă.

Hotărârea de marți anulează decizia instanței inferioare și ordonează Facebookului să respecte condițiile stabilite de autoritățile de reglementare.

„Nu există nicio îndoială serioasă cu privire la poziția dominantă a Facebook pe piața germană a rețelelor de socializare sau că Facebook își abuzează poziția dominantă cu condițiile de utilizare interzise de Oficiul Federal al Cartelului”, a constatat instanța Karlsruhe.

Cu toate acestea, Facebook a menționat că verdictul de marți se referea doar la „procedura preliminară”.

„Acțiunea principală, în fața curții de apel, este în desfășurare și vom continua să ne apărăm poziția potrivit căreia nu există abuzuri antitrust”, a declarat compania într-un comunicat.

Gigantul tehnologic a insistat, de asemenea, să nu existe „schimbări imediate” pentru utilizatorii săi din Germania.

Bătălia dintre Facebook și autoritățile de reglementare germane a atras o mare atenție în industrie, văzută ca o încercare fără precedent de a reintra în giganții digitali. În 2019, oficialii antimonopoliști au constatat că Facebook avea 32 de milioane de utilizatori lunari în Germania, ceea ce reprezintă o cotă de 95% pe piața de social media.

Facebook a lansat noul Messenger Rooms pentru videoconferințe

Facebook a anunțat lansarea noului Messenger Rooms.

Reţeaua socială a lansat noul serviciu pe 24 aprilie. Potrivit reprezentanților companiei americane Messenger Rooms găzduiește grupuri de persoane în cadrul conversaţiilor video, la fel ca platforma Zoom, care a căptătat o mare popularitate în timpul restricțiilor impuse de pandemia de SARS-CoV-2.

Există, de asemenea, o serie de funcţii extinse, centrate pe videoconferinţe în direct, pe Facebook, Instagram şi WhatsApp.

Serviciul Facebook oferă fundaluri imersive la 360 de grade.

Totodată, WhatsApp Group Calls va găzdui până la opt persoane în loc de patru.

Mai mult, reprezentanții rețelei de socializare nu-i obligă pe viitorii utilizatori să aibă cont de Facebook.

Potrivit reprezentanților rețelei de socializare, Messenger Rooms găzduiește până la 50 de participanți într-o conversație video.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`