A fost descoperită o clonă a aplicației ‘FaceApp’ ce conține malware. Cum funcționează
Compania ESET a descoperit a versiune piratată a aplicației „FaceApp” ce conține mallware-uri, precum si un mecanism de redirecționarea utilizatorilor păcăliți către un site fals, de unde aplicația ar putea fi descarcată în mod gratuit, informează ziuazero.ro.
ESET fiind compania care a dezvoltat antivirusul „NOD32”.
Potrivit acesteia, creatorii versiunii piratate, denumită „FaceApp Pro”,îi forțează pe utilizatori să instaleze aplicații plătite, afișează add-uri sau chestionare, și le dau acestora notificări cu oferte false.
În plus, a fost creată și o pagină de internet falsă unde utilizatorilor li se oferă, în mod „gratuit”, aplicația „FaceApp Pro”.
Creatorii versiunii piratate și-au promovat, ulterior, aplicația pe mai multe canale de Youtube.
Ce este FaceApp
„FaceApp”este o aplicație ce permite utilizatorului să-și modifice trăsăturile fetei, astfel încât să apară, de exemplu, mai bătrână. Inteligența Artificială (AI-ul) aplicației trimite imaginile cătreCloud, pentru a fi scanate (în Cloud imaginile putând rămâne practic pentru totdeauna), în loc să facă acest lucru chiar pe telefoanele utilizatorilor.
Foto: Captură a site-ului fals (sursă foto: ziuazero.ro)
Aceste probleme se adaugă unor mai vechi îngrijorări legate chiar de siguranța aplicațției originale.
„FaceApp” a fost lansată în 2017 și a cunoscut rapid o creștere a popularității în rândul utilizatorilor de smartphone-uri. Cum aplicația a fost creată de compania rusească „Wireless Lab”, la scurt timp de la lansare au apărut și suspiciuni cu privire la posibile riscuri de securitate.
De fapt, potrivit The Telegraph, în rândul oficialilor americani a creat îngrijorări atât de mari, încât un senator american democrat a solicitat FBI-ului să investigheze dacă „FaceApp” aduce „riscuri la adresa securității naționale și a inimității a milioane de oameni”.
Una dintre ingrijorări fiind faptul că termenii de utilizare a aplicației prevăd că „Wireless Lab” are drepturi „perpetue” de utilizare a imaginilor încărcate de utilizatori, pentru o gamă variată de scopuri, printre care și cel comercial.