Cenzura din China oprește căutările pe net referitoare la activistul orb evadat vineri (VIDEO)
Cenzura în China atinge noi cote, după ce o nouă serie de cuvinte au fost trecute pe lista celor interzise de autoritățile țării. Cenzorii chinezi încearcă astfel să oprească accesul publicului la informații referitoare la un celebru activist pentru drepturile omului, care a evadat din casa sa din estul Chinei. Timp de 18 luni bărbatul s-a aflat în arest la domiciliu. Chen Guangcheng este un avocat orb care a criticat aspru politica unicului copil în China.
Dacă încerci să cauți pe Sina Weibo, echivalentul Twitter-ului în China, cuvintele ”Abing”, „the Shawshank Redemption,” „UA898” și „CNN”, apare următorul mesaj: ”Rezultatele nu sunt afișate, în conformitate cu politicile și legile relevante”, relatează CNN.
Cunoscutul activist orb Chen Guangcheng se află acum la ambasada americană din Beijing, iar oficialii americani și chinezi încearcă să rezolve situația sa, potrivit unor informații făcute publice de prietenii și suporterii săi. Chen Guangcheng a postat, vineri pe internet, un clip în care acuză tratamentul brutal de care a avut parte atât el cât și familia sa pe parcursul arestului la domiciliu.
Evadarea activistului orb a ajuns pe primile pagini ale publicațiilor din întreaga lume, însă mass media din China, controlate aproape în totalitate de stat, au evitat complet subiectul.
Un reporter al CNN a întrebat la întâmplare, într-o stație de metrou din Beijing, mai multe persoane despre situația lui Chen. Dintre toți cei întrebați, doar două persoane știau de el și de evadarea lui. Unul dintre cei doi, un tânăr, a refuzat să-și spună numele și a declarat: ”Subiectul a fost discutat din plin pe Weibo înainte de a fi cenzurat”.
”Este un răspuns tipic al oficialilor și o strategie de succes, care a reușit să facă informația extrem de greu de răspândit în afara cercurilor activiștilor. Însă oamenii care sunt interesați de subiect pot în continuare să afle informații despre el”, a declarat Jeremy Goldkorn, un specialist al mediilor de socializare din China.
China are peste 500 de milioane de utilizatori de internet, dintre care o treime fac schimb de informații pe Sina Weibo. Pentru a evita cenzura din mediul online, utilizatorii Twitter-ului chinez Sina Weibo s-au dovedit extrem de creativi.
Astfel, după ce numele lui Chen Guangcheng a fost trecut pe lista neagră, l-au înlocuit cu o serie de coduri. Cenzorii și-au dat seama repede de schemă și le-au interzis pe cele evidente, precum inițialele ”CGC” sau ”orbul”.
Apoi, utilizatorii s-au gândit să folosească numele ”Abing”, un celebru muzician chinez de la începutul secolului XX, care era de asemenea orb. Numele filmului „The Shawshank Redemption” a fost de asemenea utilizat deoarece prezintă povestea unor deținuți care au suferit foarte mult înainte de a evada, iar asocierea a fost făcută, evident, deoarece Chen era prizonier în propria-i casă.
Printre celelalte nume care au fost interzise se numără „Dongshigu” – localitatea unde se află casa activistului, ”Ambasada SUA” și ”pearl” – porecla lui He Peirong, prietenul lui Cheng care l-a ajutat pe acesta să evadeze, transportându-l la Beijing. Pearl a fost arestat de autorități după ce s-a aflat de evadare. Până și numele de Weibo al corespondentului CNN – „StevenCNN” a fost interzis de cenzura din China.