Ce trebuie să știe românii atunci când folosesc un ATM și riscurile care pot apărea

Ce trebuie să știe românii atunci când folosesc un ATM și riscurile care pot apărea
Sursa: Freepik

Clienții băncilor au renunțat în mare parte să mai ceară ajutorul personalului din instituție pentru proceduri financiare, pentru plăți, transferuri de bani, retrageri de numerar etc, deoarece este mai facil totul datorită sistemelor ample de digitalizare amplasate de bănci. Aproape orice procedură poate fi efectuată la ATM.

Riscul de a apărea anumite incidente la folosirea de ATM

Cu cât ATM-ul este folosit tot mai mult de către clienți, crește și riscul de a apărea anumite incidente în ceea ce privește procedurile efectuale la ATM. Pentru a evita anumite întâmplări de acest fel ar trebui ca fiecare client să se documenteze înaintea efectuării unei proceduri, încât să știe să acționeze corect, rapid și eficient.

De exemplu, un caz nefericit poate fi reprezentat de faptul că se omite ridicarea banilor din ATM, la finalul procedurii de retragere numerar. Din motive de grabă sau distragere a atenției  sau pur și simplu din alte motive se poate ajunge la astfel de întâmplări.

Clientul are la dispoziție câteva zeci de secunde pentru a-și ridica banii și cardul, între aproximativ 25-30 de secunde. În cazul în care aceștia nu au fost ridicați, ATM-ul le reține și acestea ajung în niște cutiuțe sigure în interiorul aparatului, de unde pot fi accesate doar de către personalul băncii.

Procedura pentru recuperarea banilor rămași în ATM

Dacă vă prezentați în timpul programul de muncă la ghișeele din incinta instituției, puteți discuta cu unul dintre angajații băncii și le expuneți situația, iar ei vă vor ajuta să vă recuperați suma de bani. Pentru această procedură veți avea nevoie de buletin sau cel puțin de cunoașterea datelor bancare, pentru a fi verificată identitatea.

În cazul în care niciun angajat nu e prin preajmă, puteți suna la banca ce ți-a emis cardul, dar și la banca ATM-ului, dacă acestea două nu coincid.

Dacă „banca emitentă a cardului este aceeași cu cea care deținte ATM-ul, atunci poți să faceți o contestație a acestei tranzacții, denumită și aviz de refuz la plată. O astfel de contestație conține datele deținătorului cardului, informațiile referitoare la tranzacția problematică și motivul refuzului/contestării tranzacției. La aceasta se atașează și plângerea depusă la poliție, asta doar în anumite cazuri, când este vorba despre o sumă însemnată spre exemplu”, conform b365.ro.

Nu în ultimul rând, nu uitați că puteți apela și la serviciul de suport telefonic al băncii emitente.

Cele mai mari bănci din țară, pentru a veni în sprijinul clienților ce se pot afla în astfel de situații, pun la dispoziție linkuri  pe site-urile oficiale ale acestora, cu informații utile pentru astfel de cazuri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:58 - Nicolae Ciucă: Proiectul meu de țară prevede un parteneriat real cu comunitățile locale pentru a duce soluțiile liberale acolo unde este cea mai mare nevoie de ele (VIDEO)
19:52 - „Rusia are tot dreptul de a ataca NATO acum”. Mesajul unui colonel american în retragere, după ce  Biden a permis Ucrainei să folosească rachetele ATACMS
19:43 - Drulă: Lasconi poate să intre în turul 2 / În PNL e disperare și se ascut cuțitele în culise. Ei și Ciucă știu că le vine nota de plată pentru guvernarea cu PSD (VIDEO)
19:43 - Laurențiu Gîdei, despre o posibilă înțelegere între PSD, AUR și PNL: „E o glumă! N-o să auziți niciun politician de la PSD că are vreun aranjament cu niciun partid sau competitor electoral” (VIDEO)
19:01 - Reacția lui Traian Băsescu după ce Marcel Ciolacu a spus că „tinerii noştri pleacă din România pentru că nu stăpânesc o meserie foarte bine” (VIDEO)
18:59 - Marina Almășan a obținut un nou de protecție împotriva fostului iubit, Georgică Cornu. Omul de afaceri, obligat să poarte brățară electronică încă 8 luni
18:34 - Băsescu: AUR accentuează curentul antidemocratic, antieuropean, anti-NATO. Eu nu cred că ei fac o politică a Moscovei. Așa cred ei că e bine pentru țară, ei așa gândesc și asta e mult mai rău (VIDEO)
18:33 - Cristian Tudor Popescu a anunțat pe cine va vota la alegerile prezidențiale de duminică: „Sper să ajungă cât mai mulți la concluzia asta. Mi-am făcut propriile observații și măsurători pe internet și pe stradă”
18:16 - Dezbatere Elena Lasconi – George Simion, la Micutzu. “Cel mai greu moment pe care l-am avut a fost atunci când am luat decizia să divorțez, să renunț la tot” / Simion, despre momentul în care a jignit-o pe Șoșoacă: „A fost un derapaj regretabil” (VIDEO)
18:14 - Băsescu: Lasconi e singura șansă de a avea o opoziție reală la mastodontul PSD-PNL. Dacă nu va fi opoziție, vom ajunge rapid ca pe vremea lui Năstase. Deja suntem, încă nu se vede. Dar vom ajunge ca pe vremea lui Năstase (VIDEO)