Balenele cântă și nu o fac de distracție, ci cu scop utilitar. Cel puțin aceasta este concluzia unuia dintre noile studii care încearcă să dezvăluie cât mai mult din misterul liniilor melodice emise de aceste mamifere, aratăPlaytech.ro.
Un nou element ce face partedin cântecele balenelor fost identificat. Era deja cunoscut de ani bunică astfel de sunete pot să călătorească pe distanțe mari, dar se pare că un astfel de cântec poate să acționeze și ca un GPS submarin pentru aceste mamifere.
Un studiu publicat recent de cercetătorul Aran Mooneyîn jurnalul Biology Letters, descrie apropierea de un grupbalene cu cocoașă aflate în largul insulei hawaiiene Maui. Echipa lui Mooney a avut intenția de a măsura două elemente ce compun cântecele balenelor: mișcarea de particule (vibrația fizică a unei substanțe atunci când sunetul călătorește prin aceasta), dar și undele de presiune (cele care ne apasă nouă pe timpane și ne ajută să auzim). Rezultatele au arătat cămișcarea de particule s-a propagat pe o distanță mult mai maredecât se credea că este posibil.
Balena nu este singura care poate să folosească astfel de cântece pentru localizare: deși majoritatea mamiferelor, inclusiv noi, aud prin intermediul undelor de presiune, hipopotamii, cele mai înrudite animale cu balenele, pot să simtă sunetul cu întregul corp atunci când se află sub apă, chiar dacă au capul, implicit urechile, la suprafață. Elefanții, de asemenea, pot simți vibrații de frecvență joasă prin tălpile picioarelor,putând astfel să identifice și să găsească turma de care s-au rătăcit.
Ce SECRETE dezvăluie cântecele BALENELOR ? Un nou HIT al Oceanului planetar
#DIRECT_ONE_my79dh#