Ce lipsește unor cursuri de programare clasice și cum poți umple respectivele goluri?

Ce lipsește unor cursuri de programare clasice și cum poți umple respectivele goluri?

Atracția tinerilor din România față de domeniul IT este una din ce în ce mai mare, însă perfect explicabilă, dacă ținem cont nu atât de salariile foarte mari din domeniu, cât mai ales de decalajul dintre acestea și veniturile altor categorii de cetățeni (inclusiv prin comparație cu salariul mediu la nivel național). De asemenea, alte avantaje sunt reprezentate de posibilitățile de avansare, flexibilitate (activitatea poate fi desfășurată de oriunde, cât timp există un PC/laptop conectat la internet), precum și șansa de a lucra într-o multinațională cu renume la nivel global (Google, Facebook, Microsoft etc.).

În condițiile date, nu este de mirare că foarte mulți liceeni, studenți sau persoane care își doresc o reconversie profesională (mai bine mai târziu decât niciodată) se îndreaptă către cursuri programare. Totuși, cursurile de programare obișnuite au unele carențe, pe care le vom enumera în continuare, care îți periclitează serios șansele de a avea succes la un interviu de angajare în domeniul IT și de a-ți îndeplini visul, acela de a începe o carieră cu o ascensiune fulminantă, satisfăcătoare din toate punctele de vedere. Fără alte introduceri, iată minusurile, dar și cum să le contracarezi, ajungând cu un pas mai aproape de împlinirea dezideratului respectiv.

Dezavantaje cursuri de programare clasice

 

– se pune accent mai mult pe partea teoretică (informații, funcții etc.) decât pe partea practică (rezolvarea de probleme pentru interviurile de angajare);

– trainerii nu au pregătirea necesară în domeniu, fiind deconectați de realitățile prezentului din sfera programării (cum se lucrează în marile corporații din IT);

– sunt gândite mai mult drept business-uri, căutând să obțină bani de la clienți, în loc să îi ajute pe aceștia în mod real pentru obținerea unui job în domeniul dorit.

WellCode, cursuri de programare integrate în mentorat

 

În schimb, la WellCode, companie fondată la Cluj-Napoca de Petru Trîmbițaș, fost olimpic internațional la informatică și stagiar la Google și Facebook în Statele Unite ale Americii, cursurile de programare sunt integrate în mentorat. Astfel, în primul rând, cursanții sunt puși să rezolve probleme cu un grad de dificultate din ce în ce mai ridicat, pe cont propriu, doar cu îndrumări din partea trainerilor (fără oferirea directă a soluțiilor). În al doilea rând, fiecare evoluție este personalizată, în ritmul „studentului”, ceea ce reprezintă o diferență importantă inclusiv față de orele de informatică din liceu și facultate.

De asemenea, poate cea mai importantă distincție față de cursurile de programare obișnuite este aceea că îndrumarea nu este orientată numai în direcția domeniului propriu-zis, ci și a unor arii conexe. Astfel, pe lângă specialiști în IT, la WellCode vei lucra și cu psihologi, mindset coachi, client success advisori etc. Toți aceștia te vor ajuta să creionezi imaginea și realitatea unui profesionist de succes în domeniul programării, pentru care know-how-ul și experiența nu sunt suficiente. Gândirea pozitivă, mentalitatea orientată către rezolvarea problemelor și o organizare cât mai bună (inclusiv în ceea ce privește orele de somn) sunt elemente necesare pentru construirea unui candidat cu șanse reale cel puțin la un post de Junior, într-o mare firmă din această industrie. Mult succes!

Urmăriți B1TV.ro și pe
`