În timp ce un site mare de e-commerce poate avea şi 20-30.000 de accesări simultane în perioada unei promoții de tip Black Friday, infrastructura informatică ANAF s-a blocat, marţi, după ce au fost efectuate doar 9.000 de accesări simultane, Guvernul limitându-se la a petici sistemul, în loc de a învesti resurse în el, informează cursdeguvernare.ro.
Surse din domeniu, citate de cursdeguvernare.ro, au declarat că, în prima jumătate a lunii martie, specialiștii IT din Fisc au ”peticit” cum au putut sistemul informatic, ridicându-i ”performanțele” până la pragul de 9.000 de accesări simultane.
Această cifră este, însă, insuficientăpentru perioadele de vârf în care companiile fac raportări.
Astfel că Spațiul Privat Virtual nu a mai putut fi folosit în momentul în care persoanele fizice au început să depună Declarația Unică de Venit și Formularul 230.
Prin comparație,un site mare de e-commerce, care are în spate o structură similară, la nivel de complexitate, depășește 20-30.000 de accesări simultane în perioada unei promoții de tip Black Friday.
Cum a rezolvat Ministerul de Finanţe problema
În loc să investească în îmbunătăţirea infrastructurii, Guvernul a prorogat termenul-limită de depunere a Declarației Unice de Venit și a Formularului 230.
Astfelcănoul termen este 31 iulie, șase zile după ce expiră data-limită la care companiile depun, lunar, declarații.
Această soluţie fiind preferatăpe motiv ca ministerul a direcționatat resursele către aşa-numitul Centru Național pentru Informații Financiare, pentru a cărui înfiinţare Guvernul a renunțat la programul de reformă al ANAF convenit cu Banca Mondială.
Nu în ultimul rând, potrivit cursdeguvernare.ro, care citează surse apropiate Ministerului de Finanțe, problemele ANAF nu va putea în viitorul previzibil să crească gradul de colectare.