EXCLUSIV // Tinerii au luat contact cu minunile științei în cadrul Bucharest Science Festival / „Îi încurajăm că și în România există oportunitatea de a face cercetare” (FOTO, VIDEO)

EXCLUSIV // Tinerii au luat contact cu minunile științei în cadrul Bucharest Science Festival / Îi încurajăm că și în România există oportunitatea de a face cercetare (FOTO, VIDEO)

EXCLUSIV // Cu ocazia celei de-a șasea ediții a Bucharest Science Festival, unul dintre cele mai moderne centre de cercetare din țară Centrul de Cercetări Avansate pentru Materiale, Produse şi Procese Inovative”CAMPUS, din cadrul Universității “Politehnica” din București și-a deschis miercuri porțile pentru pasionații de științe. Astfel, elevii școlii Politehnicii și ai școlii particulare Little London au vizitat centrul și au luat contact direct cu cercetătorii implicați în cele mai inovative proiecte.

Tinerii au avut ocazia saaflecum pot fi puse în practică orele de teorie desfășurate pe băncile școlii prin intermediul unui tur în cele mai importante laboratoare ale centrului CAMPUS. Tehnologia prezentată în cadrul evenimentului a oferit șansa de a lua contact direct cu diverse arii de cercetare în domenii care stau la baza celor mai importante industrii.

Microscoape electronice care au capacitatea de a mări obiectele de sute de mii de ori, motore electrice și alte sisteme auto de ultimă generație pregătite să fie instalate pe ultimele modele de autoturisme, sisteme de pilotare automată, inteligența artificială folosită pentru detectarea identității persoanelor și a obiectelor suspecte și nu în ultimul rând roboți umanoizi folosiți în terapia copiiilor cu autism, sunt câteva din inovațiile care au putut fi descoperite în laboratoarele CAMPUS.

Elevii au putut afla ce se poate vedea cu ajutorul microscopului electronic, într-o demonstrație aplicată asupra insectelor, frunzelor sau a iarbii. Au descoperit astfel că un microscop optic obișnuit permite mărirea obiectelor de 1200 de ori, în timp ceun microscop electronic permite o mărire de 800.000 de ori. În acest mod microscopul poate fi folosit pentru a analiza forme, morfologii și microcompoziția elementară.

Uimirea celor care au vizitat centrul CAMPUS a fost și mai mare în momentul în care au putut afla că obiectele pot fi mărite chiar și de ordinul milioanelor de ori, grație microscopului cu forță atomică, la rândul său prezentat în cadrul evenimentului prilejuit cu ocazia Bucharest Science Festival. Un astfel de microscop asigura investigarea avansată a structurii celulelor, a proceselor legate de biosinteza acestora și a ansamblurilor supramoleculare.

O experiență inedită a fost lecția despre dezvoltarea motoarelor electrice, în contextul problemelor generate de schimbările climatice, susținută de dr. ing. Lucian Perișoară, în Laboratorul de Tehnologii Auto Nepoluante. Acesta a prezentat elevilor prototipul unei mașini folosită pentru diagnoză, precum și câteva dintre cercetările desfășurate în cadrul laboratorului și care vizează electronica aplicată, senzori, prelucrarea semnalelor, inteligenţă artificială sau sisteme de comunicaţii.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cu acest prilej, dr. ing. Lucian Perișoară a prezentat pentru B1.ro care sunt princpalele proiecte desfășurate în Laboratorul de Tehnologii Auto Nepoluante și cum sunt implicați studenții Politehnicii în dezvoltarea lor.

“În laborator avem proiecte de licență susținute de studenți, proiecte de dizertație și de un an am început și proiecte de doctorat. Colaborări avem cu câteva firme la început de drum, sunt start-up-uri din România. Mașina pe care o avem este o donație de la Renault a fost oferită pentru programul de master Electronică Auto de la Facultatea de Electronică. La acest master vin ingineri de la Renault care țin ore și fac practica pe mașină, pe partea de diagnoză. În momentul de față lucrăm la un proiect cu Prime Motors Industry, o companie din București. Ei au convertit câteva autoturisme Dacia Logan în modele electrice și am mai lucrat și la un autobuz electric. Ei fac pachete de baterii și cu ajutorul nostru am făcut afișaje pentru mașinile respective”, a declarat dr. ing. Lucian Perișoară.

Nimic nu s-a comparat însă cu vizitarea Laboratorului de Roboţi-Sisteme Autonome şi Adaptive, unde tinerii au avut ocazia să afle detalii despre sistemele robot autonome de înaltă performanţă dezvoltate în centru și despre roboții umanoizi folosiți în programele de terapie pentru copiii cu autism. Aici, cei prezenți au asistat la o demonstrația inedită a folosirii tehnicilor inovative de interacţiune om-maşină-mediul înconjurător.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Atracția evenimentului a fost cu sigurață oferită de Bobina Tesla, creată de un student al Universității “Politehnica” din București care transformă înalta tensiune în muzică. Spre bucuria tinerilor care au vizitat cetrul CAMPUS, organizatorii evenimentului au făcut o demonstrație a funcționării bobinei iar încăperea a explodat de veselie când impresionanta mașinărie a generat acorduri din coloana sonoră a filmului “Star Wars” sau “Familia Flinstone”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

La sfârșitul acestui eveniment dedicat științei, Marcel Bartic, directorul Little London International Academy a vorbit pentru B1.ro despre cât de important este ca tinerii să ia contact cu modul în care se aplică știința în viața de zi cu zi.

“Este foarte important ca tinerii să ia contact direct cu știința pentru că învățământul nostru are o dimenisune mult prea teoretică și atunci oportunitățile de felul acesta sunt esențiale pentru noi. Trebuie să le oferim copiilor latura practică a informațiilor pe care le oferim în școală. Mai mult decât atât contactul cu ceea ce înseamnă cercetare le deschide perspectiva gândirii critice.Copiii trebuie să învețe că ideea de cercetare se bazează pe dovezi pe argumente, ori asta este un aspect care poate fi învățat efectiv în astfel de locuri. Suntem încântați că voluntarii care organizează acest festival ne-au oferit această ocazie. Pentru copii este o ocazie de excepție. Noi ne dorim să îi încurajăm să meargă către acest domeniu al cercetării. Copiii nu mai sunt neaparat fascinati de ideea de a pleca in afară. Faptul că suntem aici le oferă perspectiva de a face cercetare la nivel înalt și la noi în țară. Noi îi încurajăm că și în România există oportunitatea de a face astfel de lucruri. Ei sunt generația care poate schimba lucrurile”, a declarat directorul Marcel Bartic.

Studenții și elevii au avut posibilitatea de a vizita centrul CAMPUS în cadrul Bucharest Science Festival, cel mai mare festival dedicat științei.

Festivalul este organizat de către Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) și de Planeta Științei. În intervalul 25 septembrie – 29 septembrie 2019 Bucharest Science Festival pune la dispoziția participanților expoziții, conferințe și dezbateri, experimente și demonstrații, proiecții de documentare ce vor oferi o privire mai largă asupra viitorului științei și a umanității.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`