Brazilia a ridicat interdicția impusă platformei X, după ce Elon Musk a plătit o amendă de 5 milioane de dolari

Brazilia a ridicat interdicția impusă platformei X, după ce Elon Musk a plătit o amendă de 5 milioane de dolari
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Patrick Pleul

Curtea Supremă a Braziliei a declarat că ridică interdicția asupra platformei de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter.
În decizia sa, judecătorul Alexandre de Moraes a spus că a autorizat „întoarcerea imediată” a activităților X în țară după ce a plătit amenzi usturătoare și a blocat conturi acuzate de răspândire a dezinformărilor, anunță BBC.

Platforma X a fost închisă pentru dezinformare

Potrivit unei declarații, site-ul a plătit amenzi în valoare totală de 5,1 milioane de dolari și a fost de acord să numească un reprezentant local, așa cum prevede legea braziliană.

Moraes a blocat accesul la platforma deținută de Elon Musk, după ce acesta a refuzat să interzică mai multe profiluri considerate de guvern că răspândesc informații greșite despre alegerile prezidențiale din Brazilia din 2022.

Anatel, organul de supraveghere al telecomunicațiilor din Brazilia, a fost instruit să se asigure că serviciul a fost reluat pentru peste 20 de milioane de utilizatori din țară în 24 de ore.

Brazilia este una dintre cele mai mari piețe pentru platformă de pe glob, cu aproximativ 22 de milioane de utilizatori

După luni de zile în care a sfidat ordinele instanței, Musk a concediat personalul brazilian al companiei la sfârșitul lunii august și a închis sediul X din Brazilia.

„Decizia de a închide birourile X din Brazilia a fost dificilă”, a scris Musk, care conduce și Tesla și compania de rachete SpaceX. Autodeclarat „absolutist al libertății de exprimare”, antreprenorul miliardar descrisese decizia judecătorului Moraes de a interzice câteva zeci de conturi drept un abuz de putere și o încălcare a libertății de exprimare.

Câteva zile mai târziu, judecătorul Moraes a ordonat ca întreaga platformă să fie blocată în toată țara.
Mulți utilizatori au trecut la site-uri alternative, cum ar fi Bluesky, iar cererea pentru VPN-uri (Virtual Proxy Networks) din Brazilia a crescut.
Însă, în septembrie, platforma a început să respecte ordinele instanței. Marți, platforma X a anunțat că este „mândră să se întoarcă în Brazilia”.

Brazilia este una dintre cele mai mari piețe pentru platformă de pe glob, precum și cea mai mare din America Latină, cu aproximativ 22 de milioane de utilizatori.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`