Criptomonelede au intrat în cădere liberă de câteva zile, scrie Economica.net, după ce Bitcoin s-a prăbușit, în ultima săptămână la mai puțin de 4.400 dolari.
Dacă Bitcoin a ajuns la suma menționată după ce se stabilizase peste pragul de 6.000 de dolari, pentru mai bine de șase luni, alte monede virtuale au urmat același trend descendent. Astfel, Ethereum, a doua alternativă din punct de vedere al popularității, a picat la 130 de dolari, de la 200.
Nu se poate vorbi încă despre o criză a criptomonedelor, ci doar despre o fluctuație, iar motivele sunt complexe și sunt determinate de jocul percepțiilor, nu de valoarea banilor virtuali – considerați un activ pur speculativ.
Așadar, încrederea este la cote scăzute în piaţă. Marşul neobosit de anul trecut, care a împins Bitcoin la 20.000 de dolari, pare de domeniul trecutului îndepărtat. Tot mai multe guverne şi bănci naţionale intervin pentru reglementarea criptomonedelor, idealiştii care visau la prăbuşirea sistemului financiar global au ajuns la fundul sacului, iar economia subterană care miza pe anonimitatea furnizată de monedele virtuale face tranziţia către orizonturi mai discrete.
Galopul de anul trecut al criptomonedelor poate fi pus, în mare măsură, pe seama atenţiei acordate pieţei de către media. După atingerea pragului psihologic de 20.000 de dolari şi câteva săptămâni de volatilitate extremă la începutul acestui an, Bitcoin şi monedele alternative au trecut de la subiect de prima pagină a ziarelor la doar o ştire de coloană, chiar dacă investitorii şi companiile care trăiesc de pe urma tranzacţiilor cripto au făcut eforturi pentru a întreţine popularitatea monedelor virtuale.