Bitcoin s-a prăbușit în doar câteva zile. Protestele din Kazahstan, principalul motiv pentru depreciere

Publicat: 07 01. 2022, 09:28
Photo via Pixabay

Bitcoin s-a depreciat masiv în doar câteva zile. În urma protestelor din Kazahstan, o principală sursă de minerit și deținătoare de BTC și-a închis accesul la internetul global, lăsând tot mai mulți mineri neputincioși în fața problemelor prin care trece națiunea, transmite CNBC.

Bitcoin, afectat de protestele din Kazahstan

Cu mai puțin de un an în urmă, China și-a alungat toți minerii de criptomonede, iar mulți dintre ei și-au căutat refugiul în Kazahstan. Dar la câteva luni după ce acești criptomineri și-au înființat activitatea, protestele față de creșterea prețurilor la combustibil s-au transformat în cele mai grave manifestații pe care le-a văzut țara în ultimele decenii, lăsând criptominerii prinși la mijloc.

După ce și-a demis guvernul și a cerut ajutorul parașutistilor ruși, pentru a opri violențele, președintele Kassym-Jomart Tokayev a ordonat furnizorului de telecomunicații să închidă serviciul de internet. Acea oprire a luat pe nepregătite aproximativ 15% din minerii de bitcoin din lume, conform lui Kevin Zhang, de la compania Foundry.

Bitcoin a scăzut sub 43.000 de dolari, pentru prima dată din septembrie, în tranzacții.

Kazahstan a fost decuplat de la rețeaua globală de internet

Serviciul de internet a fost restabilit pentru scurt timp, dar datele grupului de monitorizare NetBlocks Internet Observatory arată că nivelurile de conectivitate continuă să scadă la doar 5% din nivelurile obișnuite din întreaga țară.

„Acum este vineri dimineață în Kazahstan, unde internetul a fost închis timp de aproximativ 36 de ore, punând în pericol siguranța publică și lăsând prietenii și familiile deconectați”, a scris NetBlocks, într-un tweet.

Când Beijingul și-a dat afară toți minerii de bitcoin în mai 2021, Kazahstanul părea o destinație logică. Dincolo de faptul că este alăturată, țara este și un mare producător de energie.

Miningul este procesul de calcul, consumator de energie, utilizat pentru a crea monede noi și pentru a menține un jurnal al tuturor tranzacțiilor. Kazahstanul găzduiește mine de cărbune care oferă o aprovizionare ieftină și abundentă de energie, ceea ce reprezintă un stimulent major pentru minerii care concurează într-o industrie cu marjă scăzută, unde singurul lor cost variabil este, de obicei, energia electrică.