EXCLUSIV // Competițiile dedicate pasionaților de jocuri pe calculator au început să ofere premii substanțiale și în România. Dacă în străinătate la un campionat mondial echipa câștigătoare a fost răsplătită cu 3 milioane de dolari, în România un gamer poate pleca acasă cu puțin peste 25.000 de euro. Trebuie însă să se și antreneze peste 8 ore pe zi pentru a realiza performanțe. Organizatorul unui asfel de eveniment a povestit pentru B1.ro cum funcționează aceste competiții și cine poate avea șanse să câștige.
„E cam greu sincer, necesită multă investiție ca timp. La noi, în România, premiile nu sunt așa de mari, dar în străinătate se ajuge la milioane de dolari. La noi încă e în dezvoltare piața asta, încă nu poți să spui că scot asemenea sume, dar vorbim de câteva mii de euro. Premiile sunt mult mai mici pentru că nu poți să compari ceva național cu ceva internațional. Sunt competiții în care se câștigă și zeci de mii de euro, chiar sute. Sunt câțiva din România care joacă internațional la echipe profesioniste. Ei sunt la alt nivel„, a declarat pentru B1.ro Jardă Tudor, tehnician la un campionat de „League of legends”.
Gamerul a câștigat competiții naționale cu premii substațiale în România.
„Între 5.000 și 10.000 de euro în România. Se dau și premii nu neaparat în bani, se dau și în componente PC, se dau și în echipamente. Un astfel de jucător joacă cel puțin 8 ore pe zi, cel puțin. Aștia care joacă profesionist, asta este jobul lor, sunt companii care recrutează echipe, ei sunt plătiți ca un salariu normal lunar, plus din ce câștigă în competiții. Companiile au nevoie de anumite rezultate, dacă nu scoate rezultate acea echipă se desființează. Majoritatea joacă mai multe jocuri, pe mai multe planuri, Fortnite, League of Legends, Dota, Counter Strike. La Fortnite se câștigă și acolo bani, dar la fel, nu la noi, în afară. Străinii organizează cele mai multe concursuri, cu premii mari, cu arene. Majoritatea echipelor care joacă la internaționale au sediul lor, e ca un loc de muncă, au cazare, au tot. La noi în România este o singură companie care angajează„, spune Tudor Jardă.
În total sunt în jur de 50 de jucători profesioniști în România. Jucătorii ajunși în faza finală a competiției Bucharest Gaming Week de anul trecut s-au duelat pentru o sumă totală de 50.000 de euro. Premianții de pe locul întâi au luat 25.000 de euro, cei de pe locul doi 12.500 de euro, iar cei de pe locurile trei și patru 6.250 de euro. Ediția de anul acesta va avea loc între 4 și 10 noiembrie. Anul acesta o echipă internațională a obținut o sumă impresionantă la o astfel de competiție. Norvegianul Emil Bergquist Pedersen, alias Nyhrox, şi partenerul său austriac Thomas Arnould, alias Aqua, au devenit la ediția din 2019, cea mai bună pereche din lume la competiţia mondială a jocului video Fortnite, obţinând un premiu de 3 milioane de dolari. Spre exemplu, Simona Halep a primit pentru câștigarea Wimbledon aproximativ 2,5 milioane de euro.