Uniunea Europeană intenţionează să impună limite stricte în modul în care tehnologia de recunoaștere facială este utilizată, astfel încât cetățenii europeni să aibă drepturi bine definite cu privire la modul în care datele lor personale sunt utilizate, transmiteThe Financial Times.
Potrivit unor oficial europeni, citaţi de The Financial Times, cetățenilor europeni li se va da dreptul de a „ști când și în ce condiții li se vor putea folosi datele (de recunoașterefacială – n.r.)”. În plus, va fi limitată „utilizarea generalizată a tehnologiei de recunoaștere facială” de către companii și autoritățile publice.
Inițiativa Uniunii Europene vine după ce, săptămâna trecută, au fost dezvăluite informaţii cu privire lautilizarea recunoașterii faciale pentru monitorizarea populaţiei din zone aglomerate, precum London’s King’s Cross. Dezvăluirileau dus la demararea uneiinvestigațiidin partea organismului însărcinat cu protecția datelor din Marea Britanie.
Sistemul din Londra era similar celui din China, care are una dintre cele mai avansate tehnologii de recunoaştere facială. Tot în China, şi tot pe baza sistemului de recunoaştere facială, a început să fie implementat aşa-numitul „Sistem de Puncte Sociale”. În baza acestui sistem, cetăţenii sunt punctaţi (sau depunctaţi) în funcţie de comportament. De exemplu, achiziţionarea de alcool sau traversarea pe culoarea roşie va duce la pierderea de puncte, însă achiziţionarea de mâncare organică sau lăudarea Partidului Comunist va duce la câştigarea de puncte. Numărul de puncte pierdut sau câştigat depinzând de importanța gestului.
Reglementarea tehnologiei de recunoaștere facială ar s-ar suprapune celor din „Regulamentul general de protecție a datelor (GDPR)” al UE, care interzice colectarea de date „biometrice” sensibile care pot fi utilizate pentru identificarea persoanelor – cu excepția cazului în care cetățenii își dau acordul explicit.
Planurile Bruxelles-ului cu privire la legifera utilizării tehnologiei de recunoaștere facială fac parte dintr-un plan mai amplu al Uniunii de a reglementa Inteligența Artificială (AI) bazat pe etică.
„Aplicațiile AI (Inteligenţa Artificială – n.r.) pot prezenta riscuri semnificative pentru drepturile fundamentale ale cetățenilor. Nereglementate, sistemele AI pot duce la luarea unor decizii care afectează cetățenii fără a li se oferi explicații și fără posibilitatea de a apela la un interlocutor responsabil”, se arată în proiectul consultat de The Financial Times.
Sursă foto: Pixabay / Gerd Altmann