Mai mulţi oficiali de rang înalt din Statele Unite şi din ţări aliate acesteia au fost vizaţi de un atac cibernetic al cărui obiectiv era preluarea controlului telefoanelor personale, relatează Reuters, care citează persoane aproapiate unei investigaţii demarate de Facebook.
Mai exact, hackerii ar fi efectuat atacul cibernetic prin intermediul aplicaţiei WhatsApp şi ar fi vizat atât oficiali civili, cât şi militari, din cel puţin 20 de țări de pe cinci continente, printre care Emiratele Arabe Unite, Pakistan, India, Bahrain sau Mexic.
Foarte posibil, însă, ca şi telefoanele altor utilizatori să fi fost afectte întrucât au apărut plângeri inclusiv din partea unor jurnalişti, avocaţi, dizidenţi sau academicieni.
Aşa s-ar explica de ce marţi, WhatsApp a dat în judecată compania israeliană NSO Group, care a dezvoltat un soft pentru spargerea aplicaţiei WhatsApp prin exploatarea unor vulnerablități din serverele WhatsApp.
Asta după ce, în intervalul 29 aprilie-10 mai 2019, mai mulţi hackeri au folosit softul pentru a obţine acces la telefoanele mobile ale unui număr de 1.400 de utilizatori de WhatsApp – posibil ca numărul să fie mai mare.
Compania israeliană NSO Group a negat, însă, căsoftul său ar fi fost folosit pentru accesarea telefoanelor oficialilor americani şi ale oficialilor din ţările aliate SUA. În schimb, a precizat că softul ei este folosit doar pentru prinderea teroriştilor şi a infractorilor.
Recent, tot WhatsApp a avut o vulberabilitate care oferea hackerilor acces la fişierele şi mesajele telefoanelor pe care era instalat. Ulterior, Facebook a rezolvat problema introducând un patch.