NASA a raportat descoperirea unei planete care se afla în aşa-numita „zonă locuibilă”, dar care şi are în compoziţie atmosferei sale vapori de apă, fiind prima exploaneta descoperită care îndeplineşte această condiţie.
Planeta, denumită „K2-18b”, are o masă de opt ori mai mare decât cea a Pământului şi se afla la o distanţă de 110 ani lumină. Adică pentru a ajunge la ea, ar trebui să călătorim timp de 110 ani cu viteza luminii (aproximativ 300.000 de km/secundă).
Prezenţa vaporilor de apă este importantă datorită faptului că indica posibilitatea că, pe suprafaţa planetei, să existe apă în stare lichidă. Aceasta din urmă fiind o condiţie esenţială apariţiei vieţii pe bază de carbon (aşa cum sunt oamenii de exemplu).
Exoplanete aflate în „zonă locuibilă” au mai fost descoperite şi în trecut, însă niciuna dintre ele nu a prezentat semne de vapori de apă.
Planeta are şi o gravitaţie la suprafaţă mai mare decât Pământul, lucru de înţeles dat fiind faptul că este o planetă mai mare. În plus, are şi un nivel de radiaţii mult mai mare decât Pământul, condiţie ce se datorează stelei sale.
Ce este aşa-numita „zonă locuibilă”
Planetele incluse în această categorie au îşi orbitează propriile stele nici prea aproape, dar nici prea departe. În sistemul nostru solar, de exemplu, există trei planete aflate în această zonă: Venus, Pământ şi Marte.
Venus se afla la limita interioară a „zonei locuibile”, fiind deci prea aproape de Soare pentru a avea condiţii prielnice apariţiei vieţii. Iar Marte se afla la limita exterioară a „zonei locuibilă”. Pământul, însă, se afla exact la distanţa potrivită de Soare.
Bineînţeles, nu este suficient ca o planetă să se afla în „zonă locuibilă” pentru a avea condiţii prielnice apariţiei vieţii. Însă este o condiţie esenţială.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.