Ce criterii vor trebuie să respecte companiile interesate în reţeaua 5G a României, potrivit înțelegerii dintre Klaus Iohannis şi Donald Trump

Publicat: 21 08. 2019, 11:25
Sursă foto: Facebook / Klaus Iohannis

În cadrul întâlnirii de marţi dintre preşedintele Iohannis şi Donald Trump a fost semnat un „Memorandum de Înțelegere” care stabileşte o serie de criterii ce vor trebui să fie respectate de companiile care doresc să ia parte la licitaţia de construire a reţelei 5G a României.

Potrivit unor declarații ale preşedinteluiIohannis, companiile trebuie să fie „compatibile cu statul de drept” şi să fie „transparente” – două aspecte la care China nu prea excelează.

Potrivit G4media, care citează chiar „Memorandumul de Înțelegere”, criteriile respective sunt:

  1. Dacă furnizorul este, în lipsa pârghiilor juridice, sub controlul guvernului unui alt stat;
  2. Dacă furnizorul are o structură a acționariatului transparentă;
  3. Dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic și este supus unui regim juridic care impune practici corporative transparente.

Altfel spus, chiar dacă nu este numită în mod clar, se poate concluziona că ar fi vizata compania Huawei.

Tehnic vorbind, compania Huawei nu se aflăsub controlul guvernului chinez, însă este forţată să coopereze cu acesta de către Legea Securităţii Naţionale din China, care a intrat în vigoare în ianuarie 2017. Articolul 7 din această lege prevede „obligaţia cetăţenilor chinezi să susţină munca serviciilor de informaţii”.

”Protejarea acestor rețele de comunicații din generația viitoare de riscuri legate de perturbarea sau manipularea lor, precum și asigurarea vieții private și a libertăților individuale ale cetățenilor României, ai Statelor Unite precum și ai altor state reprezintă un aspect de importanță vitală”, se arată în memorandum.

De precizat că la sfârşitul întrevederii cu Donald Trump, preşedintele Iohannis şi-a exprimat şi dorinţă ca la licitaţie să vină inclusiv firme americane.

Acest memorandum a fost adoptat cu puţin timp înainte ca licitaţia pentru construirea reţelei 5G a României să fie iniţiată. Lunile trecute, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI), Alexandru Petrescu, a precizat că licitaţia va fi organizată cândva în al patrulea trimestru (intervalul octombrie-decembrie – n.r.)

”Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii andosează Propunerile de la Praga, declarația Președintelui din cadrul Conferinței în domeniul securității 5G de la Praga, ca un pas important în vederea dezvoltării unei abordări comune în domeniul securității rețelelor 5G și asigurarea unui ecosistem 5G sigur și dinamic. Propunerile de la Praga subliniază necesitatea că rețelele 5G să fie construite pe baza competiției libere și corecte, transparenței și a statului de drept”, arată memorandumul citat.