Ministerul Comunicaţiilor a publicat memorandumul semnat de Statele Unite şi România privind tehnologia 5G, la scurt timp după ce licitația pentru frecvențele 5G a fost amânată și în contextul în care președintele ANCOM, Sorin Grindeanu, a susținut că documentul este strict secret.
De la această licitație, statul spera să atragă la buget minim 580 de milioane de euro.
Joi, Sorin Grindeanu a declarat că licitația pentru licențele 5G a fost amânată și se va desfășura probabil în prima jumătate a anului viitor. Și asta pentru că memorandumul SUA – România nu a fost transpus în legislația primară, iar el nu ține loc de lege.
Tot atunci, șeful ANCOM a insistat că referendumul este strict secret: „Memorandumul în sine este strict secret, transpunerea în sine este transparentă. Sunt lucruri care sunt necesare și vor lua un parcurs normal de legiferare. Cei care fac oferte trebuie să știe toate informațiile”. (Detalii AICI)
Ulterior, însă, Ministerul Comunicaţiilor a publicat memorandumul pe site.
„Volumul crescut de date din reţelele 5G va interconecta şi mai mult economiile tuturor ţărilor, inclusiv cele ale Statelor Unite şi ale României, şi va facilita serviciile transfrontaliere şi schimburile comerciale”, se arată în memorandum.
Documentul mai arată că acete reţele trebuie protejate în faţa atacurilor şi tentativelor de manipulare, iar asigurarea intimităţii şi libertăţilor cetăţenilor celor două țări este vitală.
Totodată, memorandumul subliniază importanţa evaluării riguroase a furnizorilor de servicii 5G. Asta ar trebui să includă următoarele elemente:
– Dacă furnizorul este, în lipsa pârghiilor juridice, sub controlul Guvernului unui alt stat
– Dacă furnizorul are o structură a acționariatului transparentă
– Dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic și este supus unui regim juridic care impune practici corporatiste transparente.
Memorandumul SUA – România privind securitatea rețelelor 5G a fost semnat pe 20 august și publicat abia la 1 noiembrie. Spre comparație, cel dintre SUA și Polonia, singura altă țară care a semnat un astfel de document cu guvernul american, a fost publicat chiar în ziua semnării – 2 septembrie 2019.