DIGI, singura companie exclusă din licitaţia pentru utilizarea frecvenţelor 5G ale Ungariei. Motivele invocate de partea ungară 

Publicat: 15 09. 2019, 12:18

Autoritatea Maghiară pentru Telecomunicaţii (NMHH) a exclus companiaDigi Communications (DIGI) din licitaţia pentru utilizarea frecvenţelor 5G în Ungaria, se aratăîntr-un comunicat al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

„Societatea doreşte să îşi informeze investitorii şi acţionarii că la data de 13 septembrie 2019, Autoritatea Maghiară pentru Media şi Telecomunicaţii (NMHH) a transmis societăţii decizia de respingere a participării la licitaţia pentru utilizarea frecvenţelor 5G în Ungaria”, a transmis Serghei Bulgac, Directorul General al companiei DIGI.

Cu toate acestea, compania DIGI anunţă că va contesta hotărârea „cu toate mijloacele aflate la dispoziţia sa, conform legislaţiei maghiare şi europene”.

„Considerăm că decizia NMHH este incorectă şi lipsită de temei real. În opinia noastră, hotărârea NMHH este în afara condiţiilor prevăzute de caietul de saricini, bazându-se pe supoziţii şi fapte care se presupune că se vor întâmpla, iar nu pe date concrete şi analize fundamentate. Această decizie se adaugă unei lista de alte hotărâri nefavorabile şi controversate pe care NMHH le-a adoptat în relaţia cu societăţile din cadrul Grupului Digi, de-a lungul timpului, în contextul altor licitaţii pentru radiofrecvenţe”, a mai spusSerghei Bulgac.

„Această decizie se adăugă unei liste de alte hotărâri nefavorabile şi controversate pe care NMHH le-a adoptat în relaţia cu societăţile din cadrul Grupului Digi, de-a lungul timpului, în contextul altor licitaţii pentru radiofrecvenţe”, a mai precizat Directorul General al DIGI.

Foto: Premierul Ungariei, Viktor Orban (sursă foto: Facebook / Viktor Orban)

  • Cum şi-a motivat Autoritatea Maghiară pentru Telecomunicaţii (NMHH) decizia

Pe scurt: n-a prea făcut-o.

Într-un comunicat oficial, NMHH a precizat pentru licitaţia 5G s-au înscris patru jucători şi ca în urma analizei doar Digi a fost respinsă.

„Un aplicant care nu s-a înscris în criteriile de eligibilitatenu a fost acceptat de NMHH”, se arată în comunicarea NMHH.

Celelate trei companii care au fost acceptate sunt Magyar Telekom, Telenor şi Vodafone.

Sursă foto: Facebook / Digi

Şi în România o licitaţie pentru 5G ar urma să fie organizată, cândva la sfârşitul acestui an. preşedintele Autorităţii Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Sorin Grindeanu, a afirmat însă că licitația pentru rețeaua 5G ar putea fi amânată.

Motivul fiind faptul că Guvernul întârzietranspunerea în legislația română a unui „Memorandum de Înţelegere”semnat cu Statele Unite șicare practic exclude compania Huawei de la orice licitaţie pentru tehnologia 5G din țara noastră.

Ce prevede memorandumul lacare face referire Sorin Grindeanu

Pe 20 august preşedintele Klaus Iohannis a semnat un „Memorandum de Înțelegere” împreună cu președintele Donald Trump privind tehnologia 5G.

Memorandumul semnat cu partea americană stabileşte o serie de criterii pe care companiile participante la licitaţia din toamnă ar trebui să le respecte. Aceste criterii ar trebui să fie „compatibile cu statul de drept” şi să fie „transparente”, două aspecte la care China nu excelează.

Criteriile sunt:

  • Dacă furnizorul este, în lipsa pârghiilor juridice, sub controlul guvernului unui alt stat;
  • Dacă furnizorul are o structură a acționariatului transparentă;
  • Dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic și este supus unui regim juridic care impune practici corporative transparente.

De precizat că memorandumul a fost contrasemnat de ambasadorul României la Washinton, ceea ce înseamnă că a avut mandat de la Guvernul României (altfel nu l-ar fi putut semna). Prin urmare, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale ştia de prevederile memorandumului.

Iar pe 22 august, Huawei România a fost inclusă şi pe „lista neagră” a entităților care au nevoie de permisiunea autorităților americane pentru a face afaceri cu SUA.