Atac cibernetic ce vizează agenții guvernamentale, depistat de Kaspersky, inclusiv în România

Atac cibernetic ce vizează agenții guvernamentale, depistat de Kaspersky, inclusiv în România
Foto: reuters.com

Experţii companiei informatice Kaspersky au depistat o vastă operaţiune de spionaj cibernetic care vizează două agenţii de informaţii şi sute de instituţii guvernamentale şi militare din Europa şi din Orientul Mijlociu, fiind vizate obiective inclusiv în SUA, Franţa, Rusia, Germania şi România, relatează Reuters.

Potrivit anchetatorilor companiei Kaspersky, hackerii sunt susţinuţi, cel mai probabil, de un stat, utilizând metode şi instrumente similare cu cele folosite în alte două cazuri majore de spionaj atribuite Rusiei.

Totuși, compania, care are sediul la Moscova, a refuzat să comunice dacă Rusia se află în spatele operaţiunii de spionaj cibernetic.

Potrivit specialiştilor, în cadrul operaţiunii de spionaj, hackerii au reuşit să sustragă cantităţi mari de date, inclusiv documente de tip text şi emailuri, softul utilizat căutând documente după cuvinte-cheie precum „NATO”, „UE – dialog – energie” şi „Budapesta”.

Firma Kaspersky a precizat că aceasta este prima operaţiune de spionaj depistată până acum care a reuşit să pătrundă în sisteme ale serviciilor secrete.

Compania specializată în securitatea informatică a refuzat să dezvăluie numele agenţiilor de spionaj vizate, precizând doar că una aparţine unui stat din Orientul Mijlociu, iar alta este a unei ţări membre UE.

Alte obiective vizate sunt ministere de externe şi ambasade, ministere de interne, reprezentanţe comerciale, companii din industria militară şi farmaceutică.

Potrivit Kaspersky, majoritatea obiectivelor vizate sunt din Franţa, Statele Unite, Rusia, Belarus, Germania, România şi Polonia.

Experţii companiei Kaspersky au declarat că hackerii au utilizat softuri informatice cunoscute sub denumirile „Carbon” sau „Cobra”, folosite în alte două cazuri de spionaj cibernetic atribuite Rusiei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:26 - Un bărbat care falsifica pașapoarte românești a fost reținut la Kiev. Ce sumă cerea pentru document
22:21 - India și Nepal au interzis total platforma TikTok. Platforma a fost criticată pentru modul în care gestionează conținutul politic
22:08 - Mihai Fifor: “Nu cred că s-a sesizat Klaus Iohannis, ci bănuiesc că există o informare care are, totuși, consistență, de vreme ce președintele a convocat CSAT” (VIDEO)
21:59 - Fiul prințesei moștenitoare a Norvegiei, acuzat pentru a treia oară de agresiune sexuală. Ce s-a decis în cazul lui
21:51 - Kathleen Kavalec, prima reacție după primul tur al alegerilor prezidențiale: „Este clar că mulți români au votat pentru schimbare”
21:49 - Orașul din România care a intrat în faliment. În urmă cu un deceniu era desemnat cel mai sărac oraș din România
21:38 - Diana Buzoianu (USR): Dacă mâine se anulează acest rând de alegeri, problema este că s-ar putea să ne trezim cu un val al extremismului și mai mare în această țară. Va fi o furie! Va fi, brusc, acest martir care a fost scos din cursă (VIDEO)
21:19 - Influencerul Mădălina Goșoiu a recunoscut că pentru 365 de lei a promovat mesajele lui Călin Georgescu: „Nu știam de acest Călin Georgescu, nu știam cine este”
21:18 - O mașină furată din Franța în urmă cu un an, identificată de polițiști în Sălaj. Gestul care l-a trădat pe șofer
21:16 - Elena Lasconi: „Dacă CCR decide anularea primului tur al prezidențialelor, vom avea proteste în toată țara și cred că nu vom mai fi pentru mult timp în UE”