Armata SUA își plătește blazonul: Va schimba un avion fără rival cu unul mai performant, dar mai scump
Cursa înarmării pare să nu aibă nevoie de motivații logice și nici nu ține cont de contextul economic. După ce, în decembrie, Lockheed Martin a livrat armatei americane ultimul avion din gama F-22 Raptor, compania pregătește pentru SUA o nouă generație mai performantă de avion de luptă. Singura singura problemă pe care o remarcă specialitii fiind că nici F-22 nu are un rival, făcând astfel investițiile într-o nouă și mai costisitoare aeronavă să pară o extravaganță.
Raptor – 22, modelul pe care amricanii caută să îl înlocuiască nu a zburat decât în cadrul exercițiilor militare, petrecându-și marea majoritate a timpului în hangar în lipsa unui adversar de același calibru. Din acest model au fost produse 196 de bucăți, care i-au costat pe contribuabilii americani între 137 și 678 de milioane de dolari fiecare, potrivit gizmodo.com.
Primele imagini cu noul model de avion al Lockheed Martin au apărut recent în calendarul pe 2012 al companiei. Nu este un prototip, ci o declarație de intenție a producătorului, ce redă fidel imaginea aeronavei cerute de Forțele Aeriene ale Statelor Unite.
Noua aeronavă, a cărei lansare în producție este estimată pentru 2030, va avea o viteză mult mai mare decât predecesorul său, o autonomie sporită, va fi invizibilă pe mai multe spectre ale radarului și va fi dotată cu sisteme ce vor fi capabile să repare automat defecțiunile avionului.
Americanii fără rivali în aer
Problema cea mare a proiectului este lipsa unor rivali care să justifice investițiile în condițiile în care avioanele rusești și chinezești sunt la zeci de ani distanță de performanțele actualului model Raptor F–22.
Deși Rusia a lansat câteva proiecte ale căror machete arată spectaculos în realitate Suhoi PAK-FA, mândria forțelor sale aeriene, este departe de performanțele oferite de F–22.
Armata chineză este și mai departe, în ciuda puterii sale economice și industriale, cel mai avansat model actual Chengdu J-20 pare un model de lego pe lângă F-22.
Investiția pare greu de explicat în condițiile în care datoria publică a SUA este deja egală cu PIB-ul, iar gradul de îndatorare al Statelor Unite crește într-un ritm alarmant.