Circa 300.000 de experți IT din toată lumea luptă de partea Ucrainei, de când țara a fost invadată de trupele rusești. Ei au răspuns apelului lansat de Mihailo Fedorov, vicepremierul și ministrul pentru transformarea digitală al Ucrainei. Este același ministru care a reușit să convingă numeroase companii și giganți tech să boicoteze Rusia. The Guardian a vorbit cu câțiva hackeri care sunt acum în armata online a Kievului. Numele date, din motive evidente, nu sunt cee reale.
Kali e un adolescent din Elveția, stat neutru, dar statutul țării sale n-a avut nicio însemnătate pentru el când a văzut ce atrocități comite Rusia în Ucraina. El s-a înscris în grupul de Telegram numit „Armata IT a Ucrainei”, la apelul ministrului Fedorov.
Tânărul încearcă să paralizeze prezența digitală a guvernului rus și a căii ferate din Belarus.
De când hackerii și-au început activitatea, site-ul Kremlinului și al Dumei, camera inferioară a parlamentului rus, au funcționat intermitent. Au picat, de asemenea, site-urile mass-media rusă de stat, ale mai multor bănci, dar și gigantul energetic Gazprom a fost afectat.
Alp Toker, directorul NetBlocks, o companie care monitorizează conexiunea la internet la nivel global, a declarat că Rusia a încercat să descurajeze hackerii prin filtrarea accesului la anumite site-uri, dar asta a cauzat perturbări suplimentare.
„Am vrut să-mi folosesc abilitățile pentru a ajuta Ucraina. Sunt din Elveția, dar sunt un hacker bun și-mi pare rău de fiecare ucrainean. O fac pentru că sunt alături de Ucraina și vreau să ajut. Poate dacă piratăm infrastructura Rusiei, ei se vor opri, că nimic nu va mai funcționa”, a spus Kali.
Caroline, are 20 de ani și e din New York. Ea a ajutat la crearea unui site cu informații despre cum poate fi ajutată Ucraina și cum se poate lupta împotriva propagandei rusești.
Luptei împotriva Rusiei i s-a alăturat și Enrique, un IT-ist lituanian de peste 30 de ani: „Când părinții tăi îți povestesc cum au fost exilați în Siberia, nu uiți. Ne este teamă că vom fi următorii”.
Enrique se concentrează pe a-i convinge pe ruși să se ridice împotriva dictatorului lor.
Iar Sam e chiar din Ucraina. El lucrează la ceea ce numește „contra-propagandă” prin intermediul platformelor de publicitate.
„Suntem într-un război hibrid și un război direct cu Rusia din 2014. Înțelegem cum acționează Rusia: ei fac propagandă aici, apoi în interiorul țării lor, apoi încearcă să-și popage viziunea în întreaga lume”, a explicat Sam.
Alan Woodward, profesor de securitate cibernetică la Universitatea din Surrey, a declarat că există, totuși, niște riscuri la această armată online de voluntari.
În opinia sa, armata de hackeri va include și câteva „oi negre”: „Nu știi niciodată cine face parte dintr-un grup de voluntari. Nu numai că ar putea face ceva nedorit în numele Ucrainei, dar ar putea face și ceva în folosul rușilor”.
De asemenea, a mai afirmat el, există riscul ca din greșeală hackerii să atace ținte ce nu ar trebui atinse: „Cât de des s-a răspândit ransomware-ul și a afectat, să zicem, un spital?”.
Woodward a mai precizat că activitatea acestor hackeri până acum nu a afectat capacitatea de luptă a Rusiei.