Aproape jumătate din parolele de pe internet pot fi sparte în mai puțin de 60 de secunde
Un studiu asupra a 193 de milioane de parole a arătat că doar două din 10 sunt sigure în fața atacatorilor cibernetici. Aproape cinci din zece parole pot fi sparte în mai puțin de un minut folosind o placă grafică modernă sau servicii cloud. Iar spargerea lor costă foarte puțin, potrivit Economica.
Datele victimelor se pot vinde ușor pe Dark Web și Telegram
Canalele Dark Web și Telegram – unde se vând produse ale criminalității informatice – oferă pachete „all-inclusive” pentru doar 80 de euro pe săptămână. Aceste pachete includ programe, servere cloud și datele potențialelor victime.
Conform rezultatelor cercetării, 45% (87 de milioane) dintre toate parolele analizate au putut fi ghicite de escroci într-un minut. Doar 23% (44 de milioane) din combinații s-au dovedit a fi suficient de rezistente – spargerea lor ar dura mai mult de un an. În plus, experții Kaspersky au dezvăluit ce combinații de caractere au fost cele mai frecvent utilizate la crearea parolelor.
Telemetria Kaspersky indică peste 32 de milioane de încercări de a ataca utilizatorii cu programe de furt de parole în 2023. Aceste cifre arată importanța igienei digitale și a politicilor de împrospătare a parolelor.
În iunie 2024, Kaspersky a analizat 193 de milioane de parole într-un nou studiu. Parolele au fost găsite în domeniul public pe diverse resurse darknet. Aceste rezultate demonstrează că majoritatea parolelor examinate nu au fost suficient de puternice și ar putea fi ușor compromise prin utilizarea algoritmilor de smart guessing.
Rezultatele descoperite sunt următoarele:
45% (87M) dintre parole în mai puțin de 1 minut
14% (27M) – de la 1 min la 1 oră
8% (15M) – de la 1 oră la 1 zi
6% (12M) – de la 1 zi la 1 lună
4% (8M) – de la 1 lună la 1 an
Experții au identificat doar 23% (44 de milioane) dintre parole ca fiind rezistente – compromiterea lor ar dura mai mult de 1 an.
Analiza a arătat că doar 19% din toate parole conțin semne ale unei combinații puternice – un cuvânt din dicționar, litere mici și mari, precum și numere și simboluri.
În același timp, studiul a arătat că 39% dintre astfel de parole ar putea fi și ele ghicite, în mai puțin de o oră, folosind algoritmi inteligenți.
Un aspect interesant este că atacatorii nu au nevoie de cunoștințe aprofundate sau de echipamente scumpe pentru a sparge parolele.
De exemplu, un procesor puternic de laptop va putea găsi combinația corectă pentru o parolă de 8 litere minuscule sau de 8 cifre folosind brute force, în doar 7 minute. În plus, plăcile video moderne vor face față aceleiași sarcini în 17 secunde.
În plus, algoritmii inteligenți pentru ghicirea parolelor iau în considerare înlocuirea caracterelor („e” cu „3”, „1” cu „!” sau „a” cu „@”) și secvențele populare („qwerty”, „12345”, „asdfg”).