Apple și Google licitează împreună pentru patentele Eastman Kodak

Apple și Google licitează împreună pentru patentele Eastman Kodak

Apple și Google vor să preia în consorțiu compania pionier în fotografie, Eastman Kodak. Cele două mari compani vor licita împreună pentru preluarea Kodac, aflată în faliment, urmând să ofere pest 500 milioane de dolari.

Se cunoaște faptul că Apple și Google sunt rivale pe piața smartphone-urilor și tabletelor, sistemele de operare iOS și Android fiind dominante.  Compania fondată de Steve Jobs are numeroase proese cu amsung , dar și cu alți producători de gadget-uri Android, pe care îi acuză de imitarea iPhone şi iPad, însă nu a acţionat în justiţie şi Google, dezvoltatorul platformei Android, deoarece legarea companiei de produsele aflate pe piaţă este problematică din punct de vedere legal.

Pentru câștigarea licitațiilor, astfel de parteneriate au devenit obișnuite, deoarece permit companiilor să prevină potenţiale procese costisitoare privind încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală.

În 2011, peste 6.000 de patente de la grupul Nortel Networks au fost preluate de un consorțiu din care au făcut parte Apple, Microsoft şi Research In Motion, producătorul smartphone-urilor BlackBerry. Valoarea totală a patentelor  s-a ridicat la 4,5 miliarde de dolari.

„Apple şi Google au învăţat o lecţie după licitaţia Nortel. Au decis să colaboreze pentru a reduce costurile de achiziţionare a patentelor Kodak, satisfăcându-şi în acelaşi timp necesităţile de business”, a declart pentru Bloomberg Richard Ehrlickman, fost vicepreşedinte al departamentului de proprietate intelectuală de la IBM.

Din consorțiul inițial pentru preluarea Kodak facea parte Microsoft şi compania Intellectual Ventures Management, în timp ce Google urma să participe împreună cu producătorii asiatici de telefoane Android. Apple şi Google au combinat însă consorţiile pentru a putea oferi o sumă mai mare de bani.

Cu o tradiţie de 132 de ani, Kodak a dat faliment cu active declarate de 5,1 miliarde de dolari şi datorii de 6,75 miliarde de dolari.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`