Necazurile se țin lanț în cazul angajaților Foxconn de la fabricile din China. Protestele din stradă nu par să fi rezolvat foarte mult din conflictele de muncă.
În plus, interesele companiei taiwaneze se intersectează perfect cu voința Partidului Comunist Chinez, inversând strategia zero-COVID până la punctul în care angajații cu simptome de boală sunt ademeniți cu bonusuri salariale pentru refuzarea testării COVID – relatează Go4it.ro.
Potrivit informațiilor din interiorul companiei, angajații – care erau convinși recent că sunt supuși la un experiment inițiat de Partidului Comunist Chinez, în încercarea de a afla ce se întâmplă dacă pandemia COVID este lăsată să evolueze necontrolat în cadrul unei comunități relativ numeroase – sunt ademeniți, mai nou, cu bonusuri salariale pentru a continua să lucreze chiar și cu simptome evidente de boală în scopul atingerii planului de producție iPhone 14 și salvarea colaborării cu Apple, esențială pentru rolul Chinei ca lider global în fabricarea de electronice.
Potrivit sursei citate, angajaților de pe liniile de producție li se oferă măști N95 pentru a preveni răspândirea Covid-19 însă muncitorii acuză lipsa unui control real la nivelul comunității, verificarea formală a angajaților cu simptome COVID garantând practic infectatrea în camerele de cămin, unde până la opt persoane dorm în paturi suprapuse.
Potrivit relatărilor din interiorul companiei, cazurile de infectare între locatarii camerelor comune nu mai sunt tratate prin extragerea din comunitate și carantinarea bolnavilor în centre specializate; angajații cu simptome ușoare de boală sunt „rugați” să rămână la locul de muncă, în ciuda evidențelor medicale. Lucrătorii rămân astfel să lucreze în ture de până la 11 ore, riscând infectarea unor grupuri largi de angajați.
Grupul taiwanez Foxconn, care asamblează telefoanele iPhone, a făcut o schimbare radicală în 2020. În plină alertă de coronavirus, reprezentanții companiei s-au orientat spre fabricarea măștilor chirurgicale în uzina din Shenzhen, pe fondul crizei mondiale de echipamente de protecție individuale.
„Lumea este în fața unei lipse cronice de echipamente de protecție individuale”, a declarat directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit g4media.
Foxconn preconiza, la începutul pandemiei din 2020, că va produce 20 de milioane de măști până la finalul lunii februarie a aceluiași an.