Firmele de securitate IT reconfirmă faptul că autorii de malware își îndreaptă din ce în ce mai mult atenția către segmentul mobil, respectiv către smartphone-uri și tablete cu sisteme de operare avansate. Ținta principală a atacatorilor devin, astfel, device-urile din categoria așa-numită post-PC, relatează ZDNet.
Potrivit unui raport al companiei de securitate IT Trend Micro, realizat pentru 2013, ținta predilectă a malware-ului în acest an va fi sistemul de operare al Google, Android. Estimarea celor de la Trend Micro pentru sfârșitul acestui an este de-a dreptul înspăimântătoare: nu mai puțin de un milion de aplicații malware vor ataca device-urile Android.
Motivele acestei evoluții sunt cât se poate de clare, totuși: Android are cea mai rapidă expansiune dintre platformele mobile și, în același timp, tot Android este OS-ul cu cea mai mare cotă de piață globală. Un alt aspect care a redefinit ținta atacatorilor este și faptul că Android este relativ ușor de penetrat, având în vedere multiplele platforme pe care rulează.
Deloc surprinzătoare este și atracția în creștere a creatorilor de malware pentru sistemul de operare OS X, mai spun cei de la Trend Micro.
Desigur, atacurile bazate pe vulnerabilitățile Java / Windows vor continua și ele în acest an, mai afirma specialiștii.
Totuși, Android rămâne în mod cert ținta preferată a aplicațiilor malware, iar trendul s-a consolidat încă de anul trecut. În primul semestru din 2012, evoluția malware pentru Android a fost foarte mare, de la doar câteva zeci de coduri malițioase la peste 150.000 în luna august a anului trecut.
Grav este că evoluția a devenit galopantă după luna august 2012, astfel ca în decembrie anul trecut erau deja descoperite peste 350.000 de aplicații malițioase cu ținta Android. Dintre acestea, potrivit Trend Micro, 38% au fost de tip adware, 25% tentative de furt de date. Pentru comparație, Android a atras în doar trei ani de existență pe piață un volum de malware similar cu cel atras de PC-uri în 14 ani!