ANCOM a dispus sancționarea operatorilor de telefonie mobilă de pe piața românească ca urmare a neîndeplinirii obligațiilor de acoperire cu voce mobilă la nivelul țării.
“In cadrul unei campanii dedicate, am verificat acoperirea cu servicii de voce mobila in aproximativ 13.400 de localitati, adica in toate localitatile cu mai mult de 10 locuitori, fiind totodata masurati peste 246.000 de km pe drumurile nationale, judetene, orasenesti si comunale. Pentru ca niciunul dintre operatorii care furnizeaza servicii de voce mobila nu si-a indeplinit obligatia de a avea o acoperire cu servicii de voce a unor zone locuite de cel putin 98% din populatia Romaniei, am aplicat amenzi in cuantum total de 1.610.000 de lei, in functie de procentul de acoperire atins de fiecare. operatorii si-au asumat aceste obligatii odata cu licentele de utilizare a spectrului radio, ele nefiind facultative. vom relua aceasta campanie de masuratori si in acest an si vom continua, daca este necesar, sa aplicam sanctiuni pana la indeplinirea completa a obligatiilor asumate. toate rezultatele masuratorilor sunt disponibile pe “, a declarat Cristin Popa, director executiv al ANCOM, conform unui comunicat de presă.
Campania de masurare a acoperirii nationale cu servicii de voce mobila s-a desfasurat in perioada mai – septembrie 2019. Acoperirea cu semnal a localitatilor a fost masurata parcurgandu-se drumurile accesibile, bulevardele si strazile principale, precum si strazile secundare, astfel incat localitatea sa fie cat mai omogen masurata. Acoperirea cu servicii de voce a fost calculata ca raportul dintre suma populatiei acoperite si suma populatiei masurate.
“In urma masuratorilor efectuate de Autoritate, Orange Romania acoperea cu servicii de voce mobila un procent de 97.81% din totalul populatiei, Vodafone Romania – 97.76%, Telekom Romania Mobile Communications – 96.53%, iar RCS&RDS – 95.42%. Tinand cont de procentul atins de fiecare operator, am sanctionat RCS&RDS cu amenda in valoare de 800.000 de lei, Telekom Mobile cu 700.000 de lei, Vodafone cu 60.000 de lei, iar Orange cu 50.000 de lei“, a precizat Cristin Popa.
Conform licentelor de utilizare a spectrului radio detinute, Orange,Vodafone siTelekom Mobile au avut obligatia de a acoperi cu servicii de voce zonele locuite de cel putin 98% din populatia Romaniei prin intermediul retelei proprii de acces radio, pana la data de 5 aprilie 2017, iar RCS&RDS pana la data de 5 aprilie 2019.