Rusia şi China își vor uni forțele în încercările de a contesta viziunea pe care o au occidentalii asupra internetului. Potrivit unei analize Stratfor, condiţiile economice actuale vor forţa Moscova şi Beijingul să menţină o politică agresivă de securitate a propriilor reţele de internet.
Analiza citată arată că legea localizării datelor în Rusia, care intră în vigoare pe 1 septembrie, este doar o parte a efortului Moscovei de a modela standardele şi regulile internetului.Legea cere explicit companiilor stocheze informaţiile din spaţiul virtual ale cetăţenilor ruşi pe servere aflate fizic în Rusia.
„Companiilor precum Google, Facebook sau Twitter li s-a cerut să-şi mute sau să-şi construiască centre de date în Rusia, daca vor să aibă afaceri în această ţară. În caz contrar, utilizatorilor ruşi li se va bloca accesul la site-urile acestor companii. Industria tehnologică din străinătate şi activiştii civici s-au opus legii semnate de preşedintele rus Vladimir Putin. Legea oferă Rusiei un nou instrument pentru a controla fluxul de informaţii în cadrul graniţelor sale. Astfel se diminuează şi posibilitatea unei disidenţe care ar afecta conducerea de la Kremlin”, se arată în analiza Stratfor.
Potrivit Stratfor, Rusia şi China preferă un model ceva mai centralizat şi controlat al guvernării internetului.
„Stadiul actual al spaţiului virtual global este un obstacol în calea schimbării dorite, dar China şi Rusia sunt capabile, într-o oarecare măsură să-şi impună politicile la nivel mondial. Actuală problemă se învârte în jurul unei viziuni polarizate asupra guvernării internetului. Există un model multilateral unde guvernul fiecărei ţări dictează regulile şi un model, cu o deschidere mai largă, unde toţi participanţii au un statul egal”, notează Stratfor.
„Internetul este o colecţie de reţele din întreaga lume, care sunt interconectate în mod voluntar, folosind un anumit grad de standardizare şi politicile comune. Nicio entitate nu dictează sau impune modul de extindere al internetului sau care este tehnologia care stă la bază ori ce reguli să existe în privinţa utilizării reţelei globale. Din momentul în care internetul a început să se extindă rapid şi valoarea sa globală s-a mărit. Acest lucru a forţat guvernele naţionale fie să accepte statutul internaţional de guvernare a internetului sau să încerce să formeze propriile politici la nivel intern, riscând să regreseze economic. Desigur, menţinerea unor reţele separate de internet este o practică comună a statelor, în special în domeniul securităţii. Cu toate acestea, politicile la nivel naţional de non-participare, practicate în mare parte de Coreea de Nord, privează industria unei ţări de oportunităţile economice pe care le poate oferi internetul”, arată Stratfor.
„Nu este de mirare că Rusia şi China promovează un model de control al internetului care reflectă situaţia lor geopolitică şi oglindeşte filosofia abordată în cadrul relaţiilor internaţionale în diverse domenii. De exemplu, aşa cum statutul de membru al celor două ţări la Organizaţia de Cooperare de la Shanghai (SCO) şi la grupul BRICS (din care fac parte Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud), are rolul de a contracara puterea economică, politică şi militară a SUA, aşa şi viziunile lor similare faţă de guvernarea internetului au rolul de a contesta ceea ce ele percep ca fiind un monopol asupra internetului din partea SUA care, de asemenea, intră în conflict direct cu interesele lor naţionale”, se mai arată în analiza Stratfor.
În prezent, Moscova şi Beijingul fac presiuni pentru a impune standarde globale care se potrivesc mai bine nevoilor lor geopolitice, mai notează Stratfor.
Abordarea SUA faţă de securitatea reţelelor implică atât agenţii guvernamentale care lucrează între ele cât şi diferite entităţi din sectorul privat, arată Stratfor. Pe de altă parte, abordarea
Rusiei s-a concentrat pe întărirea controlul guvernului asupra fluxurilor de informaţii existente pe teritoriul său.
Stratfor subliniază că China a adoptat deja măsuri mult mai stricte decât Rusia în ceea ce priveşte cenzura şi controlul guvernului asupra internetului.