Polițiștii aduc în atenție o metodă nouă de fraudă online, utilizată de indivizi care se prezintă ca experți din cadrul unor platforme sau companii de investiții, promițând oamenilor că îi vor ajuta să-și mărească valoarea investițiilor într-un timp foarte scurt.
Prin urmare, victimele sunt înșelate să instaleze diverse programe pe computerul sau telefonul lor, aparent pentru a le oferi control la distanță, dar, în realitate, aceste programe permit atacatorilor să obțină acces la datele personale ale victimelor, inclusiv numele conturilor și parolele pentru aplicațiile lor bancare. Acest nou tip de fraudă online începe cu o promisiune falsă de a obține profituri din investiții financiare.
„Persoanele vizate de astfel de fraude sunt contactate prin diverse canale de comunicare (reţele de socializare, reclame sau chiar prin intermediul apelurilor telefonice/sms/mailuri) de către persoane care pretind că sunt reprezentanţii unor companii de investiţii/platforme de investiţii şi pot «înmulţi» sumele de bani în timp scurt! Prin aşa numitele «oferte de nerefuzat» sau «câştiguri de nerefuzat», fraudele online se referă la comercializarea unor produse sau servicii care de fapt nu există. De cele mai multe ori, se încearcă o falsă asociere cu diferite companii reale, pentru a le creşte credibilitatea”, se arată într-un comunicat transmis, vineri, de Poliţia Braşov, scrie Realitatea.net.
Atacatorii se prezintă ca experți în investiții sau reprezentanți de companii de încredere, cerând plăți cu cardul sau transferuri sub pretextul investițiilor, începând cu sume mici ca test.
„Conving victima să descare pe telefon/calculator, laptop, etc, diferite aplicaţii de control la distanţă (ex. Anydesk, TeamViewer), motivând că o îndrumă să efectueze tranzacţia mai facil şi că ei nu pot vizualiza numele conturilor, parolele, datele personale ale victimei! FALS! Scopul lor este de a cunoaşte datele personale, numele conturilor, parolele de la aplicaţiile de banking pentru a putea ulterior să le acceseze şi să sustragă sumele de bani existente!”, mai arată sursa citată.