Ai dreptul să controlezi telefonul partenerului? Ce spune legea
O formă de comportament toxic în cadrul relațiilor de cuplu a intrat în atenția juridică, respectiv verificarea mesajelor din telefonul partenerului fără acordul acestuia.
Este permis prin lege să controlezi telefonul partenerului?
Controlarea telefonului de către partener nu este permisă prin lege, conform articolului 302 din Codul Penal, care tratează violarea secretului corespondenței.
Fapta constă în deschiderea, sustragerea, distrugerea sau reținerea fără drept a corespondenței adresate altcuiva, precum și interceptarea neautorizată a convorbirilor sau comunicărilor prin mijloace electronice, scrie playtech.ro.
Mai mult, nu doar verificarea mesajelor este pedepsită, ci și deținerea sau confecționarea de mijloace de interceptare sau înregistrare a comunicațiilor, fie ele scrise sau vocale.
Și utilizarea unor programe sau aplicații care clonează conținutul telefonului partenerului, permițând supravegherea în timp real fără consimțământul acestuia este ilegală.
De la aceste fapte penale sunt exceptate două acțiuni, respectiv dacă făptuitorul contribuie la dovedirea unei infracțiuni sau dezvăluie fapte de interes public, care au o semnificație mai mare pentru comunitate decât prejudiciul adus persoanei vătămate.
Ce pedeapsă riscă cel care controlează telefonul partenerului
Pedeapsa pentru această infracțiune nu este una ușoară, cei care încalcă legea pot ajunge până la 5 ani de închisoare, iar în cazul în care ești suspect de a fi victima unei astfel de încălcări, consultarea unui avocat specializat este recomandată pentru a lua decizii informate și pentru a-ți proteja drepturile legale.
Infracțiunea în care o persoană instalează programe de spionaj pe telefonul partenerului este prevăzută în art. 43 din Legea 161/2003.
„Interceptarea fără drept, a unei transmisii de date informatice care nu este publică și care este destinată unui sistem informatic, provine dintr-un asemenea sistem sau se efectuează în cadrul unui sistem informatic constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Cu aceeași pedeapsă se sancționează și interceptarea fără drept, a unei emisii electromagnetice provenite dintr-un sistem informatic ce conține date informatice ce nu sunt publice”, se arată în Lege, conform sursei citate.