”Adio poze cu Turnul Eiffel pe FB!” Ce se va întâmpla dacă va fi adoptată în forma actuală propunerea de directivă a Comisiei Europene privind reforma copyright-ului în UE

”Adio poze cu Turnul Eiffel pe FB!” Ce se va întâmpla dacă va fi adoptată în forma actuală propunerea de directivă a Comisiei Europene privind reforma copyright-ului în UE
Foto: rstreet.org

Blogger-ul George Hari Popescu atrage atenția, printr-un articol postat pe site-ul personal, asupra consecințelor pe care le va avea posibila adoptare a directivei privind reforma copyright-ului în UE.

Comisia Europeană a făcut publică recent propunerea de directivă, prevederile acesteia numulțumind ”mai multe categorii de publicuri”.

Potrivit blogger-ului ,”textul propunerii nu prea ia în considerare consumatorii și acordă avantaje și mai mari corporațiilor care oricum cîștigau o mulțime de bani, în detrimentul autorilor și fără să asigure circulația decentă a operelor”.

Astfel, Popescu explică ce s-ar putea întâmpla dacă propunerea în cauza va fi adoptată sub forma în care a fost prezentată de Comisia Europeană:

”Adio poze cu Turnul Eiffel pe FB! Va trebui să păstrezi pentru tine fotografiile cu clădiri de patrimoniu; le poți publica pe FB sau în alte locuri numai dacă ceri permisiunea și plătești deținătorului dreptului de autor. Se numește „libertatea de panoramă”.

Adio previzualizarea primului paragraf al știrilor! Motoarele de căutare, cititoarele RSS și agregatoarele de știri nu mai pot oferi nici măcar un cuvințel din știrea respectivă; acest drept va fi valabil 20 de ani.

Adio conținut relevant pe Youtube! Pînă acum, platforma te atenționa dacă aveai în cont conținut al cărui drept de autor era deținut de altcineva; de acum încolo, Youtube va trebui să scaneze ceea ce încarci încă din faza inițială.

Adio conținut cultural de patrimoniu pe Internet! Dacă ești o instituție culturală, poți digitaliza operele de patrimoniu, dar ele vor putea fi accesate numai la sediul tău, nu vei putea să pui operele online.

Din păcate, dacă directiva va fi adoptată în această formă, vei fi nevoit/ă, de exemplu, să te gîndești de mai multe ori înainte de a face link spre un conținut asupra căruia nu ai drept de autor și nici de exploatare.”, se arată în textul citat.

În tot acest context, vestea bună este că procesul legislativ în UE se desfășoară cu dificultate, astfel că cei nemulțumiți au la dispoziție timpul necesar pentru a lua atitudine.

După eventuala adoptare, statele membre au doi ani la dispoziție pentru a transpune directiva în legislația națională, mai precizează sursa citată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`