Acțiunile marilor producători asiatici de cipuri pentru computere s-au prăbușit după ce SUA au anunțat noi măsuri dure pentru a restricționa vânzările de tehnologie către China, anunță BBC.
SUA a declarat că va interzice firmelor americane să vândă anumite cipuri folosite pentru supercomputere și inteligență artificială către firmele chineze.
Normele, care au fost anunțate vineri, vizează, de asemenea, vânzările de la companiile din afara SUA care folosesc echipamente americane.
Marți, acțiunile producătorului taiwanez de cipuri TSMC s-au prăbușit cu 7,7%, cele ale companiei sud-coreene Samsung Electronics au scăzut cu 2,3%, în timp ce Tokyo Electron din Japonia a scăzut cu 5,5%.
Scăderile au avut loc după ce bursele din Taiwan, Coreea de Sud și Japonia s-au redeschis după ce luni au fost închise pentru sărbători legale.
În altă parte în Asia, acțiunile celui mai mare producător de cipuri din China, SMIC, au scăzut cu 1,7% la Hong Kong.
Conform reglementărilor, companiile americane trebuie să solicite o licență pentru a furniza producătorilor chinezi de cipuri echipamente care pot produce cipuri mai avansate.
Washingtonul a declarat că aceste reguli au ca scop limitarea progreselor militare și tehnologice chinezești.
Măsurile, dintre care unele intră în vigoare imediat, marchează una dintre cele mai mari schimbări din ultimele decenii în politica americană privind exportul de tehnologie către China.
Luni, în SUA, indicele Nasdaq, indicele Nasdaq, puternic în domeniul tehnologiei, a închis la cel mai scăzut nivel din iulie 2020, în condițiile în care acțiunile producătorilor de cipuri Intel, Nvidia, Qualcomm și Advanced Micro Devices au scăzut.
Acțiunile tehnologice din întreaga lume au fost, de asemenea, afectate în ultimele săptămâni de scăderea cererii pentru produse electronice, de la computere la smartphone-uri.
Vineri, gigantul tehnologic sud-coreean Samsung a avertizat asupra unei scăderi de 32% a profiturilor sale.
Cel mai mare producător de smartphone-uri din lume a declarat că profiturile din activitatea sa de fabricare a microprocesoarelor au avut de suferit din cauza scăderii prețurilor globale ale cipurilor de memorie, ca urmare a cererii tot mai scăzute de produse electronice de consum.