Informația pe care o primește calculatorul de fiecare dată când este accesată o pagină de internet, mai ales dacă aceasta este .com, se datorează cablurilor de sub Atlantic și Pacific care fac posibilă ca aceasta să ajungă la utilizatori cu viteza luminii.
Dacă primul cablu a fost tras pe sub Oceanul Atlantic în 1859, oferind o legătură prin telegraf între Europa și America, următoarele conexiuni au vizat cabluri de telefonie ca apoi, în anii ’80 și ’90 să urmeze cablurile optice de mare viteză dedicate Internetului. Astăzi cablurile optice, cele de telefonie și cele dedicate altor uzuri mai puțin cunoscute formează o rețea imensă sub toate oceanele și mările lumii, începând cu Oceanul Atlantic și terminând cu Marea Okhotsk și Marea Neagră, scrie playtech.com.
În prezent, numai sub oceanulAtlantic se află 285 de cabluri din care 22 sunt încă nefolosite. Cel mai nou dintre acestea, Emerald Express, traverseazăAtlanticul și conectează New York cu Dublin într-un traseu dus-întors, oferind o viteză totală de transfer de 40Tbit/s. Pe de altă parte, cablul cel mai vechi aflat în funcțiune este TAT-1 din 1956 și este dedicat strict telefoniei, putând garanta 35 de semnale telefonice deodată. Pentru cei curioși, primul cablu de fibră optică care a traversat Atlanticul a fost TAT-10 plasat în 1992 și conectează America cu Germania oferind o viteză de transfer de abia 1Gbit/s.
885.000 de kilometri de cabluri subacvatice fac posibilă existența Internetului
#DIRECT_ONE_3zzm01#